Hlavní obsah

Tramvaják, který táhl ve dveřích tříletého chlapce, dostal podmínku

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Osmnáctiměsíční podmínkou s dvouletou zkušební dobou a dvouletým zákazem řízení všech kolejových vozidel potrestal v úterý Okresní soud v Olomouci Pavla Juroka (37), který loni v červnu jako řidič tramvaje olomouckého dopravního podniku neúmyslně táhl za nohu skřípnutou ve dveřích tříletého chlapce a způsobil mu tak těžká zranění.

Foto: Petr Marek, Právo

Pavel Jurok (vlevo) u Okresního soudu v Olomouci.

Článek

Nešťastná událost se stala 3. června odpoledne. Z druhého vozu tramvaje vystupovala babička s tříletým Ienem Flyntem z USA. Vystoupila a pak ho chtěla sundat ze schodů. Než to stihla, zavřely se dveře a dítě zůstalo viset z tramvaje za nohu.

Jurok, který si hocha nevšiml, se rozjel a potom nereagoval ani na varovné zvonění cestujících. Těm se asi po sto metrech podařilo dveře násilně otevřít a dítě vysvobodit. Tramvaj zastavila až na další zastávce. Chlapec měl obrovské štěstí, když utrpěl jen odřeniny a tržné rány. Podrobit se však musel mimo jiné plastice kůže, přičemž z úrazu se zotavoval pět týdnů. Trvalé následky má ale jen v kosmetické formě na zadní části hlavy a zádech.

Podle státního zástupce incident přežil jen shodou šťastných náhod a za pomoci cestujících. Připustil to i soudní znalec.

Jurok, kterému hrozilo až pět let, svou vinu přiznal. Jeho jediným pochybením, jak řekl před policií, bylo, že se řádně nepřesvědčil o výstupu a nástupu cestujících do vozu. U soudu u této verze setrval. Vypovídat tam však odmítl. „Je mi líto, co se stalo. Necítím se ale dobře. Nespal jsem celou noc a jsem unavený. Proto se dál vyjadřovat nebudu,“ vysvětlil soudu Jurok.

„Vina je jednoznačná. Obžalovaný se řádně nepřesvědčil o nástupu a výstupu, bavil se s cestujícími a nezastavil ani na výstražný signál. Na druhé straně je bezúhonný. Tomu všemu trest odpovídá,“ řekl při zdůvodnění svého verdiktu samosoudce olomouckého soudu Petr Sušil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám