Hlavní obsah

Za vraždu německého důchodce dostal Čech výjimečný trest 20 let

Právo, Svatava Hernandezová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Po šestnácti letech skončil vynesením výjimečného 20letého trestu případ vraždy německého důchodce, který se stal v roce 1992. Soud tak uznal vinným Otto Smetanu (52) z Karlových Varů, který byl již dvakrát v minulosti viny zproštěn. Rozsudek není pravomocný, neboť se Smetana na místě proti němu odvolal.

Foto: Svatava Hernandezová, Právo

Otto Smetana byl plzeňským krajským soudem odsouzen až napotřetí.

Článek

Obžaloba viní Smetanu, že spáchal vraždu v noci z  12. na 13.  prosince 1992 ve Frankfurtu nad Mohanem. Smetana tu tehdy vnikl do domku poškozeného Philipa Martina (72), odkud chtěl odcizit peníze. Majitel ho však přistihl.

Překvapený zloděj bodl důchodce devětkrát kuchyňským nožem do hrudníku. Starý pán zemřel na četná zasažení srdce. Vrah si odnesl vkladní knížku oběti. Úspory se pak pokusil vybrat Smetanův švagr, který nakonec obviněného z činu usvědčoval. Jediným konkrétním důkazem na místě činu byly dva daktyloskopické otisky prstu Smetany na lahvi.

Jak uvedla předsedkyně senátu Iveta Zítková, němečtí vyšetřovatelé předaly podklady pro řízení až v roce 2003 a teprve v červenci 2004 se případ dostal ke krajskému soudu v Plzni. Následovaly dva zprošťující rozsudky.

Všechno vedlo ke Smetanovi

„Tentokrát soud vycházel především z výpovědi Smetanova bývalého švagra, který vypovídal pětkrát a stejně. Navíc v uvedené době se Smetana zdržoval právě v SRN, o čemž svědčí i zápis z útulku, kde v danou dobu přespával," řekla Zítková.

Jeho švagr se také přiznal, že se pokusil vybrat peníze z ukradené vkladní knížky zavražděného. Ucelený řetězec důkazů pak vede přímo ke Smetanovi.

"Především otisk prstu je zcela objektivním důkazem toho, že Smetana byl na místě činu,“ řekla v odůvodnění rozsudku Zítková. K uložení výjimečného trestu se rozhodl soud především proto, že Smetana byl opakovaně trestán pro loupeže. I nyní si odpykává jako recidivista 10letý trest, který mu končí příští rok.

"V případě vraždy důchodce jde o čin brutální, navíc uskutečněný na starém muži. Znalci se pak vyslovili, že vzhledem k řadě dlouhodobých předchozích trestů jsou jeho možnosti nápravy velmi ztíženy. Proto byl také uznán jako zvlášť nebezpečný recidivista,“ dodala Zítková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám