Hlavní obsah

Otcem není, rozhodl soud. Alimenty má ale platit dál

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HODONÍN

Karel Nesvadba z Hodonína loni v květnu dosáhl toho, že soud zrušil jeho otcovství k Monice Nesvadbové. Bylo to ale Pyrrhovo vítězství, protože otec-neotec dodnes musí platit alimenty. Soud jej totiž povinnosti ještě nezbavil.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Karel Nesvadba při květnovém projednání u soudu

Článek

„Alimenty neplatím. Dceři jsem ještě dal šest tisíc korun, ale alimenty jsem přestal platit. Den poté, co rozsudek nabyl právní moc, jsem u soudu podal návrh, aby zrušil vyživovací povinnost,“ řekl Právu Nesvadba.

Soud reagoval výzvou k doplnění, což se stalo, zatím ale nerozhodl. „Teoreticky bych se mohl dostat do problémů, ale kdybych platil dál, tak ty peníze nikdy neuvidím, jako jsem neviděl ani peníze za znalecký posudek, které mi měla bývalá žena zaplatit,“ dodal muž, kterému vadí, že nepravý otec není povinnosti zbaven automaticky.

Za žádost o soudní projednání zrušení vyživovací povinnosti musel zaplatit poplatek šest set korun, i když opačná žádost na stanovení stejné povinnosti, je bez poplatku. Kdy soud rozhodne, netuší. Jediná informace ze soudu je, že případ již dostal konkrétní soudce.

„Stále mám kdesi hluboko zaseklý drápek pochybností, že někdo rozhodne proti zdravému rozumu. Ale věřím a čekám, kdy soud rozhodne podle logiky, a chci to mít konečně za sebou,“ dodal.

Pravého otce odhalily dopisy

O zrušení otcovství usiloval Nesvadba několik let poté, co jej jeho nepravá dcera Monika seznámila s nálezem korespondence jeho dnes již bývalé manželky s jejím přítelem. Nesvadba neuspěl, soudy se začaly případem zabývat až po intervenci Nejvyššího státního zastupitelství.

Nejdříve ale musela dívka sama žádat, aby byl její případ soudně projednán. 27. května minulého roku pak soudce hodonínského soudu Roman Smetka vynesl verdikt, kterým Nesvadbu zbavil otcovství. V rozhodnutí se opíral o výrok znalce. Nespokojeného muže posudek jako otce jednoznačně vyloučil.

Případy, kdy otec po letech placení alimentů žádá o zrušení otcovství, nejsou příliš časté. Ještě výjimečnější je, že jim soud vyhoví. Zákon totiž připouští projednání sporu o zrušení otcovství do šesti měsíců dítěte. V dané kauze soud rozhodoval o téměř devatenáctileté dívce, navíc česká legislativa v těchto případech upřednostňuje zájem dítěte nad realitou, a soud může dokonce rozhodnout, že nepravý otec bude se všemi důsledky nadále zapsán v rodném listu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám