Hlavní obsah

Na přejezdech loni zemřelo o 12 lidí více než v roce 2007

Novinky, pno

V roce 2008 se na železničních přejezdech stalo 247 nehod. Při nich zemřelo 43 lidí, dalších 127 osob bylo zraněno. Oproti roku 2007 zahynulo při těchto neštěstích o dvanáct lidí více, o deset lidí se také zvýšil počet zraněných.

Foto: Jindra Pašková, Právo

Nehody na přejezdech mají často tragické následky. Ilustrační foto.

Článek

Příznivější bilance je pouze v počtu nehod, která je oproti předcházejícímu období lepší o deset karambolů. Vyplývá to ze statistických informací zveřejněných Drážní inspekcí.

„Mezi nejčastěji zjištěné přestupky na přejezdech patří nerespektování výstražného světelného zařízení a přejíždění a přecházení přes přejezd těsně před přijíždějícím vlakem. Ještě častější pak bývá nedodržování nejvyšší povolené rychlosti jízdy přes železniční přejezd i o desítky kilometrů v hodině,“ řekl mluvčí Drážní inspekce Zdeněk Neusar.

Nehody na železničních přejezdech v letech 2003 - 2008. Zdroj: Drážní inspekce

Celkem je v České republice zhruba devět tisíc železničních přejezdů. Loni se více než polovina všech nehod odehrála na přejezdech vybavených světelným signalizačním zařízením, na kterých zahynula také více než polovina všech osob.

„Vzhledem k tomu, že těchto přejezdů je pouze čtvrtina z celkového počtu, to jen dále potvrzuje fakt, že kmitající červená světla jsou leckdy řidiči motorových vozidel brána na lehkou váhu,“ doplnil Neusar.

Počet usmrcených osob na železničních přejezdech v letech 2002 - 2008. Zdroj: Drážní inspekce

Reklama

Výběr článků

Načítám