Hlavní obsah

Muž ze zemljanky dostal 13 let za střelbu na policisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský vrchní soud ve středu uložil třináctiletý trest Marku Ulčovi. Ten loni v únoru vystřelil z blízkosti na dva policisty. Trest soudci muži vyměřili za pokus vraždy, svým verdiktem potvrdili trest vyměřený českobudějovickým krajským soudem.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Marek Ulč v soudní síni

Článek

Podle znalců má Ulč podprůměrnou inteligenci. Před zadržením se živil ulovenou zvěří a dlouhodobě přebýval v zemljance. Dvaatřicetiletý Ulč žil řadu let jako samotář, potravu si opatřoval pytlačením.

Soudy ho několikrát potrestaly za krádeže a později po něm bylo vyhlášeno celostátní pátrání, protože v souvislosti s odsouzením za poškozování cizí věci nenastoupil do vězení. Když ho v Písku poznala a pronásledovala policejní hlídka, muž na ni vytáhl pistoli a dvakrát vystřelil. Mířil při tom na břicha policistů. Ze zbraně se zablesklo a ozval se slabý zvuk, střela ale nevyšla.

Soud Ulče kromě pokusu o vraždu potrestal i za nedovolené ozbrojování, protože si vyrobil pistoli, která byla střelbyschopná. Muž, jenž má IQ 76, svého činu nikdy nezalitoval. Při vyšetřování pouze projevoval lítost nad tím, že zbraň nevystřelila. Dnes soudu řekl, že chtěl policisty střílením jen postrašit, a žádal, aby byl jeho čin překvalifikován na nutnou obranu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám