Hlavní obsah

Miliónový lobbista z kauzy biolíh byl opět očištěn

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdejší rozsáhlá korupční kauza biolíh, o niž se opírala i tzv. Kubiceho zpráva o prorůstání mafií do státní správy, se postupně smrskává a původní podezření policistů na úplatkářství padají jedno po druhém pod stůl. Naposled v uplynulých dnech státní zástupce definitivně očistil olomouckého lobbistu Františka Vybírala.

Foto: Novinky

15 miliónů korun mělo být podle státního zástupce jen půjčkou.

Článek

Toho původně detektivové vinili, že si měl nechat od dvou majitelů jistého lihovaru zaplatit 15 miliónů korun na zajištění vstřícnosti státních úředníků v souvislosti s chystaným zadáváním lukrativních zakázek na výrobu biopaliv. Státní zastupitelství už ale mělo podruhé zcela jiný názor: šlo prý o řádnou půjčku.

„Byla to standardní půjčka, zanesená do účetnictví, kterou navíc pan Vybíral začal řádně splácet, dokonce dal do zástavy dům s mnohem vyšší hodnotou,“ řekl k tomu v úterý Právu státní zástupce Petr Jirát, který měl kauzu na starosti.

Žalobce: důkazy o podvodu nejsou

Policie se už přitom zmíněným podezřením zabývala podruhé, přičemž první pokus skončil pro elitní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) ostudou, když státní zástupkyně před rokem a půl smetla kauzu ze stolu právě s tím, že 15 miliónů si Vybíral půjčil a o peníze na úplatky tedy nešlo.

Celou věc pak nicméně vrátila do hry nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká, která policii uložila prověřit, zda nemohlo jít ze strany Vybírala o podvod. Na rozdíl od původního vyšetřování pod vedením ÚOOZ už se ale tentokrát podezřením zabývali celý uplynulý rok detektivové ze středočeské kriminálky.

„Absolutně žádný důkaz ale nepotvrzoval, že by v tomto případě byl spáchán podvod,“ poznamenal k tomu Jirát s tím, že celou věc tak na sklonku loňského roku odložil.

Původně bylo v této části rozsáhlé korupční kauzy v roce 2006 obviněno kromě Vybírala dalších pět lidí včetně dvou tehdejších vysokých ministerských úředníků z řad ČSSD. Všichni strávili několik týdnů ve vazbě, ale všechna obvinění později státní zastupitelství zrušilo.

Při druhém pokusu policie dotáhnout celou věc do konce už se ale kriminalisté zabývali pouze osobou Vybírala, z ostatních aktérů kauzy už se během právě skončeného prověřování stali svědci.

Podezření z korupce je ještě na stole

Úplně vyhráno ale ještě Vybíral nemá, na pražském vrchním státním zastupitelství totiž nyní leží aktuální návrh detektivů z ÚOOZ, kteří chtějí olomouckého lobbistu hnát spolu s realitním magnátem Milošem Červenkou před soud kvůli dalšímu podezření z korupce, které bylo původně také součástí kauzy biolíh.

Už v březnu 2006 obvinili Vybírala policisté z protimafiánského útvaru z přijetí úplatku a Červenku z podplácení. Podle nich měl předat Vybíralovi půl miliónu korun a jeho prostřednictvím pak od někoho z policie koupit spis, který byl na Červenku údajně veden.

I tato větev celé kauzy přitom loni znamenala pro policii hořkou pilulku, protože státní zastupitelství stíhání obou mužů v březnu zastavilo s tím, že policisté z ÚOOZ získali klíčový důkaz jen díky nepřípustné provokaci. Nicméně i v tomto případě dala Vesecká policii druhou šanci a ÚOOZ se nyní snaží předchozí neúspěch odčinit.

Mluvčí pražského vrchního státního zastupitelství Irena Válová včera Právu potvrdila, že návrh policie, ve kterém si opětovně stojí za svým původním postojem, na úřad dorazil v prosinci. „Zatím ale v této věci žádné rozhodnutí z naší strany nepadlo,“ uvedla Válová. Žalobci můžou návrhu policistů vyhovět nebo uložit případ k ledu podobně, jako tomu bylo v případě podezření na podvod v souvislosti s 15miliónovou půjčkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám