Hlavní obsah

Důchodce v Brně se porval s karatistou a těžce ho zranil

– BRNO
Právo, Petr Kozelka

Těžké rozhodování má před sebou senát Krajského soudu v Brně, před který v úterý předstoupil osmašedesátiletý invalidní důchodce Otto Prümmer. Státní zástupkyně jej viní z výtržnictví, pokusu vraždy a násilí proti skupině osob.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Otto Prümmer působil u soudu velice vitálně.

Článek

Důchodce měl podle obžaloby loni na konci března u brněnského Ústředního hřbitova bodnout nožem dvaatřicetiletého Marka Pouchlého, který vlastní černý pásek v karate. Navíc ještě týmž nožem ohrožovat řidiče přivolané sanitky. Prümmer však tvrdí, že se jen bránil útoku bandy výrostků.

K celé události došlo odpoledne na parkovišti u hřbitova. Prümmer šel na hrob svému bratru, když ho z rozjímání vyrušilo kvílení pneumatik a na parkovišti prudce zastavilo auto. To důchodce rozčílilo a na řidiče zakřičel, že tu není závodní dráha. Od tohoto okamžiku se verze pobodaného muže a údajného útočícího seniora rozcházejí.

„Prudčeji jsem na parkovišti zabrzdil a tady pán mě začal vulgárně nadávat. Vystoupil jsem z auta, ale on mi dal pěstí. Já mu dal facku a on odcházel ke svému autu. Tam ale vzal nůž, přiskočil ke mě a bodl mě do hrudníku. Pak mě ještě začal škrtit,“ pospal svou verzi Pouchlý, kterého svědectvím podpořila i trojice jeho kamarádů z auta.

"Začal mě bít do obličeje"

Prümmer však situaci popsal opačně. „Pouchlý se na mě vrhl v boxerském gardu a začal mě bít do obličeje. Jeho kamarádi mě zkroutili ruce za záda a bili mě do hlavy i do těla. Já jsem se jim vysmekl a z auta sem vytáhl nůž, kterým jsem mával před sebou a nešťastnou náhodou jsem Pouchlého zranil,“ tvrdil vitální důchodce, který neváhal u soudu sundat sako a názorně předvádět boxerské výpady, kterým byl prý vystaven.

Po bitce zůstal Pouchlý těžce zraněný, hrot nože mu přeťal jednu z hrudních tepen a jen rychlá pomoc zdravotníků mu zachránila život. A právě řidiče záchranky měl Prümmer ohrožovat nožem. „Lékařka chtěla vidět zbraň, tak jsem šel tady za pánem, ale on začal mávat nožem, tak jsem utekl,“ vypověděl saniťák.

Otázkou zůstává, proč by se sedmdesátník pouštěl do boje s o dvě generace mladším a o hlavu větším ramenatým protivníkem. Pouchlý má navíc minulost skina, fotbalového výtržníka, vyhazovače a vlastní černý pásek v karate. „Noži děkuji za to, že jsem si zachoval život, to přísahám! V životě jsem neviděl tolik zbabělosti a podlosti,“ dramaticky zadeklamoval před soudem ve své výpovědi Prümmer.

Senát v čele s Milošem Žďárským si vzal po zaznění závěrečných řečí dva dny na poradu, verdikt nad důchodcem tak zazní ve čtvrtek.   

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám