Hlavní obsah

Lákal na internetu nezletilce na sex, dostal podmínku

PRAHA

Okresní soud Praha-Západ v pondělí vynesl rozsudek nad devětapadesátiletým mužem z Prahy - západ, který na internetovém portálu Lidé.cz vyvěsil inzerát, jímž lákal nezletilé chlapce k sexu za úplatu. Soud za tento trestný čin odsoudil muže na deset měsíců podmíněně s odkladem na tři roky. Jde o první verdikt v podobném případu v Česku.

Článek

Rozsudek za trestný čin ohrožování mravní výchovy mládeže zatím nepravomocně vynesl soudce Pavel Vosmanský. Na dotaz Novinek dodal soudce a tiskový mluvčí Okresního soudu Praha-Západ Tomáš Jureček, že se obžalovaný na místě odvolal a další řízení proběhne zřejmě v polovině února.

Celý případ v pondělí skončil u soudu už podruhé. Svůj inzerát muž vyvěsil na portálu Lidé.cz už 2. listopadu 2006, okresní soud jej v červenci 2007 však zprostil obžaloby a kauza byla postoupena vyšší instanci. Krajský soud poté vrátil případ k projednání zpět okresnímu soudu.

Internetová kriminalita se tak podle všeho netýká jen páchaní trestné činnosti v oblasti podvodného nabývání majetku v podobě nekalých finančních transakcí, které bývají v médiích popisovány nejčastěji. Podle Jurečka pro naplnění skutkové podstaty trestného činu ohrožování mravní výchovy mládeže muži stačilo vyvěsit inzerát, a to se na něj nemusel ani nikdo přihlásit.

K odhalení muže přispěl Seznam, který server Lidé.cz provozuje. Aktivity přispěvatelů pravidelně monitoruje a jeho obsah spravují administrátoři vybraní z řad uživatelů. Nevhodné příspěvky jsou mazány a při podezření na trestný čin jsou informovány orgány činné v trestním řízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám