Hlavní obsah

Soud rozdal tresty za korupci u cizinecké policie

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Karlovarský soud rozdal v úterý tresty za korupci na místním oddělení cizinecké policie v Karlových Varech. Za přijímání úplatku a zneužití pravomoci poslal soud na 24 měsíců do vězení s podmíněným odkladem na pět let Radku Kadlecovou a na 18 měsíců s odkladem na čtyři roky Michaelu Krýslovou.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Expolicistka Radka Kadlecová u soudu

Článek

Oběma uložil soud ještě vysoké peněžité tresty a zákaz práce u ozbrojených složek na pět, respektive čtyři roky. S podmínkami odešla ze soudní síně i trojice cizinců, která měla policistky za zvýhodňování při vyřizování pobytu v ČR podplácet.  

Kadlecová s Krýslovou přitom patřily mezi nové policejní tváře, které měly pošramocenou pověst tohoto pracoviště vylepšit poté, co tady před třemi tady vyplavala na povrch jedna z největších korupčních afér v policii po roce 1989 s hlavními aktéry Radkem Kocábem a Pavlem Kábrtem, kteří podle žalobce přišli nezákonně k mnohamiliónovým majetkům.

Peníze v práci i ve zkušební kabince

Místo napravené reputace přišel ale další skandál. Obě policistky se dostaly do stejných kolejí a desetitisícovými úplatky si vylepšovaly policejní plat. Hájily se tím, že jim cizinci začali sami nabízet peníze za to, že jejich žádosti vyřídí rychleji. Peníze bokem dostávaly jak na pracovišti, tak si je přebíraly na tržnici ve zkušební kabince.

Uplácející cizinci se k případu stavěli rozdílně. Někteří to rezolutně popřeli, jiní to nazvali pozorností a například Ruska Irina Kamaletdinová přiznala, že jednu z policistek podplácela, aby její věci vyřizovala rychleji. „Do obálky jsem jí pokaždé dala tisícovku nebo dvě a vložila mezi žádost k přihlášení pobytu mého klienta,“ vypověděla cizinka.

K odhalení nepoctivých policistek použili detektivové z Inspekce ministra vnitra tajnou kameru, kterou umístili do jedné z kanceláří. Dění tam tak mohli přímo monitorovat. Na záběrech jsou vidět některé předávky peněz.

Obhájce: vinu nese stát vytvářející korupční prostředí

Podle státní zástupkyně Renaty Havelkové obě policistky fatálním způsobem selhaly ve funkcích, ve kterých měly v první řadě hájit zákony a dbát veřejného pořádku. „Místo toho se však zpronevěřily svému poslání a nechovaly se tak, jak jim ukládá zákon. Nejednalo se přitom o ojedinělý exces,“ prohlásila žalobkyně, která pro policistky žádala nepodmíněné tresty.

Naopak obhájce Kadlecové Milan Nový žádal zproštění obžaloby s tím, že jeho klientka se svým jednáním dopustila nanejvýš neetického přestupku. „Funguje to tak všude na světě. Je těžké takovému tlaku odolat. Za to nese odpovědnost stát, který na těchto pracovištích vytváří korupční prostředí,“ prohlásil ve své závěrečné řeči Holý.

Reklama

Výběr článků

Načítám