Hlavní obsah

Starožitník putoval z maďarského kasina přímo do české cely

Právo, pab
PLZEŇ

Po více než dvou letech nastoupil do výkonu trestu pražský starožitník Jindřich Lemon. Osmapadesátiletý šéf gangu vykradačů kostelů se po odsouzení v květnu 2006 ukrýval v zahraničí, kde ho také minulý měsíc policie dopadla.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Starožitník Jindřich Lemon

Článek

Z maďarského městečka Harkány, kde byl 16. prosince zadržen místními detektivy, putoval minulý týden zpět do České republiky. „Byl vydán na základě evropského zatýkacího rozkazu. V současné době už sedí v české věznici,“ sdělil Právu plzeňský krajský soudce Tomáš Bouček.

Lemona za zorganizování krádeží ve svatostáncích poslal za mříže na 8,5 roku Krajský soud v Plzni. Stejný trest uložil jeho synovi a mezi zbývajících devět členů gangu rozdělil dalších čtyřiadvacet let vězení.

Jediný Lemon starší se trestu vyhýbal. Střídavě se skrýval před spravedlností v České republice a v zahraničí. Maďarští kriminalisté ho zatkli v kasinu, kde se bavil u hraní rulety.

Gang drancoval svatostánky zejména na Plzeňsku, Tachovsku a v okolí Mariánských Lázní. Celkem způsobili škodu za 26 miliónů korun. Oba Lemonové se samotných vloupaček nezúčastňovali, zajišťovali ale pro lup odbyt hlavně v Německu.

Největší kořist si zloději odnesli z kostela v Hradci u Stodu, kde odcizili sochy za tři milióny korun. Ukradli například také Dianinu sochu z pražských Letenských sadů. K odhalení gangu pomohli českým kriminalistům i němečtí policejní agenti, kteří sledovali podloudné obchody starožitníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám