Hlavní obsah

VIDEO: Řidiče trápí sníh, na jihu Čech zemřeli na silnicích dva lidé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sníh a led, se kterým v pondělí od rána bojují řidiči na celém území Česka, si vyžádal první oběť. Ráno zahynul devětatřicetiletý řidič při nehodě před Čejkovicemi na Českobudějovicku na suché silnici, náledí ale způsobilo tragédii dopoledne. Při srážce osobního vozu s kamiónem zemřel člověk na Jindřichohradecku.

Foto: František Kšajt, Právo

Článek

Při ranní nehodě vjel řidič s osobním autem Ford Fiesta do protisměru a narazil do linkového autobusu Karosa, v němž cestovalo asi 12 lidí. Řidič auta byl na místě mrtev, nikomu v autobusu se nic nestalo. Nehoda se stala kolem 05:00, její příčinu dosud policisté vyšetřují.

Při nehodě osobního auta a kamiónu, která se dopoledne stala na Jindřichohradecku za Horním Žďárem směrem na Lásenici, zemřel devětašedesátiletý řidič osobního auta. Příčiny dosud policisté vyšetřují. Auta havarovala na náledí kolem půl jedenácté na hlavním tahu z Českých Budějovic do Jindřichova Hradce a skončila v příkopě. Silnice už je průjezdná.

Na silnicích se již stalo několik dopravních nehod, dvě zkomplikovaly i provoz na dálnici D1. První kolize se stala na 21. kilometru u obce Vrchoslavice a zablokovala oba jízdní pruhy. Druhá havárie se stala o čtyři kilometry dál, na 25. kilometru u obce Kaliště. Tato nehoda zablokovala pravý jízdní pruh.

Na většině silnic leží rozbředlý nebo čerstvý sníh

Na většině silnic v České republice leží několikacentimetrová vrstva čerstvého, ale i zbytky rozbředlého sněhu. Na mnohých místech se tvoří sněhové jazyky.

Zatím zřejmě nejhorší den zimy zažívají v pondělí řidiči v Plzeňském kraji. Celou noc sněžilo a na všech úsecích silnic všech kategorií tak doporučují silničáři zvýšenou opatrnost.

V regionu je všude pod nulou až do minus osmi stupňů Celsia a stále mírně sněží. Problémy na otevřených silnicích působí vítr, který nafoukává sníh na povrch vozovek, zejména v otevřeném terénu.

Stále drobně sněží, všechny údržbové vozy jsou v pondělí podruhé v terénu. Teploty se pohybují od minus sedmi do minus dvou stupňů.

Na jihu Moravy rozbředlý sníh

V Jihomoravském kraji leží na silnicích vrstva rozbředlého sněhu, nebo až třícentimetrová sněhová pokrývka krytá posypem. Opatrní by měli být řidiči především na Blanensku, Vyškovsku, Hodonínsku a Znojemsku, řekli dispečeři správy a údržby silnic kraje.

Silničáři museli vyjet také na dálnici D1 na Brněnsku. Do rána se jim podařilo tento úsek chemicky ošetřit.

Královéhradecko je pod sněhem

Na silnicích v Královéhradeckém kraji leží po nočním sněžení několikacentimetrová vrstva sněhu. Na hlavních silničních tazích je sníh po solení rozbředlý. Na mnoha silnicích nižších tříd leží ujetá vrstva sněhu. Řidiči musejí jízdě věnovat zvýšenou opatrnost, informovali dnes silničáři v hradeckém kraji.

Na Trutnovsku napadlo kolem pěti centimetrů sněhu. "V terénu máme všech devět sypačů a silnice pluhujeme," řekl dispečer trutnovských silničářů. Dodal, že na silnicích v Krkonoších leží až osmicentimetrová vrstva ujetého sněhu. Na cestě na Pomezní boudy hrozí sněhové jazyky. Sněhové jazyky se tvoří i v Orlických horách. Dálnice D 11 z Prahy do Hradce Králové je po chemickém ošetření mokrá a sjízdná se zvýšenou opatrností.

Na Liberecku silničáři nedoporučují vyjíždět bez zimní výbavy

V Libereckém kraji stále sněží, i na hlavních tazích proto leží zbytky rozbředlého sněhu. Za posledních 36 hodin podle něho v kraji napadlo kolem 15 centimetrů nového sněhu a zatím sněžení neustává.

Přestože je v kraji jen sedm silnic označených značkou "zimní výbava", silničáři vůbec nedoporučují vyjíždět motoristům, kteří ji nemají. Potíže mohou mít nejen v horských oblastech Jablonecka a Semilska, ale i na Českolipsku a Liberecku a to zejména ve stoupáních.

Na Olomoucku až 15 centimetrů sněhu

Až 15 centimetrů nového sněhu napadlo přes noc v Olomouckém kraji. Většina silnic je po chemickém posypu pokrytá rozbředlým sněhem, který silničáři odstraňují plužením. Místy se vytvářejí sněhové jazyky.

Na Šumpersku napadlo 10 až 15 centimetrů čerstvého sněhu. Nyní drobně sněží například na Přerovsku, kde silničáři rovněž pluží.

V Praze a ve středních Čechách pozor hlavně na vedlejších silnicích

Na některých vedlejších komunikacích v Praze leží vrstva rozbředlého nebo uježděného sněhu, hlavní tahy jsou mokré, ale bez problémů sjízdné. Sníh komplikoval v ranní špičce dopravu na Jiráskově nábřeží a v ulici 5. května, kde se kolem 08:00 tvořily kolony. Na Nuselském mostě mohou řidiči projíždět jen velmi pomalu.

Na silnicích v metropoli bylo ráno 124 sypačů. Řidiči by podle silničářů měli jezdit velmi opatrně, protože sněžení by mělo ustávat až večer.

Žádné velké problémy nejsou na ulici Milady Horákové, která je zčásti uzavřena kvůli budování tunelu Blanka, kolony se netvoří ani na objízdných trasách. Na Jižní spojce a Barrandovském mostě je vozovka mokrá.

Dopravu ve středních Čechách místy komplikuje sněžení, řidiči by proto měli být opatrní. Nejvíce sněhu napadlo na Benešovsku, Kolínsku, Kutnohorsku, Nymbursku a v okolí Prahy či Benátek nad Jizerou. Sněhové přeháňky jsou hlášeny také na Rakovnicku a Příbramsku.

Vrstva nového sněhu v současnosti pokrývá zejména silnice druhé a třetí třídy na Benešovsku. Na ostatních úsecích mohou ležet zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření.

Na Vysočině rozbředlý sníh i jazyky

Všechny silnice na Vysočině jsou sjízdné, ale opět se zvýšenou opatrností. Na silnicích první třídy leží po chemickém ošetření rozbředlá vrstva sněhu, na komunikacích druhé a třetí třídy pak ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Zejména na Pelhřimovsku by si měli řidiči dávat pozor na sněhové jazyky. Teplota vzduchu se ráno drží mezi minus pěti a třemi stupni Celsia.

Na dálnici D1 leží mezi Pelhřimovskem a Žďárskem po chemickém ošetření rozbředlá vrstva sněhu, úsek Vysočinou mezi Humpolcem a Velkým Meziříčím je průjezdný se zvýšenou opatrností. V některých úsecích po ránu snižuje dohlednost sněžení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám