Hlavní obsah

Záchranáři po silvestrovské dělostřelbě pomáhali zraněné srně

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Dozvuky silvestrovské noci zaměstnaly zvířecí záchranáře v Plzeňském kraji. Hned na Nový rok dopoledne vyrazili například na pomoc poraněné a vystresované srnce, kterou našli lidé v Kaznějově. Tři výjezdy také záchranáři podnikli kvůli údajně přimrzlým labutím.

Článek

„Vše nasvědčuje tomu, že zvíře bylo zahnáno hlukem silvestrovských oslav až do obytné zástavby a tam buď narazilo na překážku nebo jej srazil projíždějící vlak,“ sdělil Právu Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů.

Srna se napřed schovávala v městských křovinách, pak ji místní nalezli ležící v rohu pod pergolou mezi zaparkovanými auty. „Je v kritickém stavu. Byla zcela dezorientovaná, měla těžký otřes mozku, natržené ucho, tržnou ránu na krku i na hřbetě i četné pohmožděniny,“ podotkl Makoň.

Srnka skončila po ošetření veterinářem ve speciální ubikaci, kterou má záchranná stanice v lese nedaleko Plzně. „Uvidíme jak to zvládne, víc se udělat nedalo,“ doplnil Makoň.

Letošní oslavy ale byly z pohledu záchranářů méně děsivé než ty v minulých letech. „Lidé asi konečně začali trochu šetřit a přestali utrácet peníze za nesmysly,“ poznamenal Makoň. „Když se někdo baví ohňostrojem na náměstí, budiž, ale štve mne odpalování petard v přírodě, na chatách a chalupách, v těsné blízkosti lesa,“ konstatoval Makoň. 

Přimrzlé labutě

Záchranáři z Rokycan řešili na Nový rok především falešné poplachy spojené s údajně přimrzlými labutěmi. „Vyjížděli jsme ke třem případům, ani v jednom se nepotvrdilo, že by ptáci přimrzli,“ uvedl Pavel Moulis z rokycanské stanice.

Cesty ale zbytečné nebyly. „Labutě a jednu zcela zesláblou volavku jsme převezli na nezamrzající zimoviště na Berounce,“ uzavřel Moulis.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám