Hlavní obsah

Soud potrestal gang bytařů, denně vykrádali až dva objekty

PLZEŇ

Okresní soud Plzeň-sever ve středu ukončil případ devítičlenného gangu, který vykrádal byty a domy po celém území státu a podle obžaloby má na svědomí téměř 260 skutků. Osm mužů a jedna žena byli uznáni vinnými, podařilo se jim prokázat asi 80 procent případů. Dostali tresty v rozmezí od tří let s podmínkou až po 6,5 roku nepodmíněně. Rozsudek, který soud vynášel tři dny, zatím není pravomocný.

Článek

Většina členů gangu pocházela ze Slovenska. Krádeží se společně dopouštěli od června 2006 do ledna 2007 a svým jednáním způsobili škodu za statisíce korun. Vybírali si nejen byty, ale také domy s pečovatelskou službou a domovy důchodců. Denně stihli jeden až dva objekty.

U všech skutků policisté evidovali shodný způsob provedení, pachatelé rozlamovali zámky. Z bytů a domů odnášeli šperky, elektroniku a mobilní telefony. Gang podle kriminalistů působil na celém území Česka a odsouzen byl jako organizovaná skupina. Prvního skutku se údajně dopustili v Třemošné na Plzeňsku 6. června 2006, kde z bytu vzali mobil.

Skupina kradla zpravidla dopoledne. Policisté se jim na stopu dostali poté, co jeden z odcizených telefonů začali používat. Nejstaršímu z gangu je pětatřicet a nejmladšímu třiadvacet let, obžalováni a uznáni vinnými byli i z dalších skutků, například výtržnictví, poškozování cizí věci, porušování domovní svobody a podobně.

Čtyřem z nich soud uložil nepodmíněné tresty 6,5, šest, čtyři a tři roky. Dalším pěti dal tresty podmíněné, většině na tři roky s pětiletou podmínkou. Několik odsouzených se hned na místě odvolalo.

Případ zaujal zejména svým rozsahem, jen čtení obžaloby zabralo státní zástupkyni den a půl. Vyhlašování a odůvodnění rozsudku trvalo tři dny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám