Hlavní obsah

Znalci se neshodli, zda advokát za volantem pil málo, nebo hodně

– PLZEŇ
Právo, pab

K přestupkovému řízení postoupil v úterý Okresní soud v Plzni případ místního advokáta Martina Vovsíka, který loni v dubnu při silniční kontrole nadýchal přes dvě promile alkoholu. Samosoudkyně Lenka Prýcová vycházela při svém rozhodnutí ze zásady „in dubio pro reo“, což znamená, že v případě existence pochybností se tyto vykládají ve prospěch obžalovaného.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Martin Vovsík

Článek

Vovsíkovi, který byl obžalován z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, pomohly dva rozdílné posudky soudních znalců, kteří propočítávali, kolik alkoholu měl v krvi v době řízení. Podle znalce určeného soudem to bylo nad jednu promile, což je důvod k trestnímu stíhání. Podle druhého znalce, který nechal vypracovat posudek na žádost obhájce Vovsíka, to bylo naopak pod hranicí jedné promile.

Stejné vstupní údaje a rozdílné metody

„Oba znalci vycházeli ze stejných vstupních údajů, ale pro výpočet použili rozdílné metody. Oba postupy jsou ale legitimní. Nikde není stanovena závazná metodika, jakou metodu zvolit, která z nich je přesnější a vhodnější a která má přednost. Z důvodu principu pochybnosti ve prospěch obžalovaného jsem musela vycházet ze závěru znaleckého posudku, který byl pro obžalovaného příznivější,“ vysvětlila Prýcová.

Policisté Vovsíkův jeep zastavili 5. dubna večer v Plzni. „Měli jsme podezření, že projel křižovatku na červenou. Bylo mi jasné, že něco pil,“ řekl u soudu policista Tomáš Hofman. Vovsík na místě nadýchal 2,07 promile alkoholu. Odběru krve se podrobil za podmínky, že ho strážci zákona odvezou k vyšetření do Mulačovy nemocnice.

Odběr krve v nemocnici až po hodině

Lékař v nemocnici neprovedl všechna vyšetření, která obvykle řidič s podezřením na požití alkoholu absolvuje. Krev Vovsíkovi odebral až po hodině s hodnotou 1,67 promile alkoholu. Znalci tak měli vypočítat, kolik alkoholu kolovalo v krvi Vovsíka v době řízení.

Vovsík u soudu odmítl vypovídat. Do policejního protokolu uvedl, že se cítil nachlazený a měl teplotu. Než odjel z kanceláře, podle svých slov si do džbánku připravil nápoj z pěti balení echinaceových kapek po 100 mililitrech. „Lahvičky byly bez obalu, takže jsem netušil, že obsahují alkohol,“ uvedl.

Nepravomocné rozhodnutí

Takové množství kapek, které údajně vypil, je podle znalce Petra Hrubého 250násobným překročením doporučené denní dávky. „Po konzumaci takového množství kapek by se daly očekávat výrazné příznaky otravy,“ řekl znalec.

Echinaceové kapky se používají k posílení imunitního systému. Obvykle se užívá 3krát denně 20 kapek. Lihový extrakt z echinacey obsahuje minimálně 40 objemových procent alkoholu.

Rozhodnutí soudkyně není pravomocné. Obě strany si ponechaly lhůtu pro případnou stížnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám