Hlavní obsah

VIDEO: Zloděje před Silvestrem přitahuje hlavně alkohol a potraviny

Podle policistů se před Silvestrem počet krádeží v obchodech sice dramaticky nezvyšuje, zato se mění jejich struktura. Zatímco přes rok se krade rovnou měrou oblečení, elektronika, drogerie nebo alkohol, před příchodem oslav Nového roku je drtivá většina krádeží ze segmentu potravin či alkoholu. Situace je podobná v celé republice.

Článek

Pětadvacetiletá Ústečanka si chtěla udělat bujarou předsilvestrovskou oslavu, a tak v hypermarketu na Severní Terase pronesla přes pokladnu bez zaplacení láhev rumu. Ve chvíli, kdy ji zadržel pracovník ostrahy, dostala vztek a láhev po něm hodila. „Už byla obviněna z trestného činu krádeže a hrozí jí dva roky vězení nebo peněžitý trest,“ sdělila Právu mluvčí ústecké policie Veronika Hyšplerová.

„Letošním přeborníkem je zatím čtyřicetiletý muž z Vyškovska. Ten byl v neděli přistižen v jednom z brněnských hypermarketů při krádeži potravin v celkové hodnotě 5514 korun. Strážníci neskromného nenechavce zadrželi a s podezřením na spáchání trestného činu ho předali republikovým policistům,“ potvrdil mluvčí strážníků Zdeněk Novák.

Většinou jde o lidi, do nichž by to nikdo neřekl

„Alkohol a potraviny se před svátky vždycky kradou víc než jindy,“ potvrdil pracovník bezpečnostní služby jednoho z královéhradeckých marketů. „A pachateli nejsou zdaleka jen lidé, kteří by si nákup za pár stovek nemohli dovolit. Často jde o lidi, o nichž by to nikdo neřekl. Když zloděje chytneme, musíme ho předat policii,“ dodal.

To je případ i třiapadesátileté ženy z Jičína, která se před Vánocemi z hradeckého obchodního domu Tesco pokusila odnést bez zaplacení pět šišek salámu, párky, dvě láhve Staré myslivecké, dvanáct čokolád a další věci v celkové hodnotě skoro 1400 korun. Rafinovaně si zboží naskládala do předem připravené tašky a bez zaplacení prošla pokladní zónou.

„Následně ji zadržela ostraha a policejním šetřením bylo zjištěno, že už má za sebou trest za podobný trestný čin. Nyní jí hrozí až dvouleté vězení,“ informovala hradecká policejní mluvčí Anna Pešavová.

„Můžeme říci, že v tomto období opravdu dochází k navýšení počtu této trestné činnosti,“ potvrdila Právu mluvčí městské policie Vilma Častová. Podle ní přibývá drobných krádeží, speciálně jídla nebo alkoholu již od počátku prosince, situace však v těchto dnech graduje. „Počty volání na krizové linky městské policie rapidně rostou,“ dodala.

Příští rok to může být ještě horší

Podle Častové letos situace nikterak nevybočuje z koloritu konců minulých let. „Příští rok ale bude asi mnohem hůř,“ dodala s ohledem na panující obavy Čechů z propouštění a dalších vlivů globální ekonomické krize.

„Lidé budou krást více, aby si dopřáli pořádných Vánoc,“ varovala.

Jak Právu řekla mluvčí řetězce Tesco Eva Karasová, obchodníkům v boji se zloději pomáhá jak spolupráce mezi markety vlastního obchodního řetězce, tak i s konkurencí. „Navzájem se informujeme o činnosti a pohybu organizovaných skupin, které se zaměřují na krádeže v obchodech,“ vysvětlila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám