Hlavní obsah

Hasiči zachránili zmrzlou ovci z rybníka

– OSTRAVA
Právo, Pavel Karban

Neobvyklou záchrannou misi museli v sobotu absolvovat hasiči z Ostravy. Z promrzlého rybníka vytáhli dospělou ovci, která může „poděkovat“ za záchranu i ženě, která si jí všimla z okolo projíždějícího vlaku.

Článek

Ovce byla součástí stádečka pasoucího se s kravami na louce u jednoho z četných rybníků na okraji Ostravy-Polanky nad Odrou, nedaleko železničního koridoru.

„Patrně se sama odvážila na zamrzlý rybník, ale tenký led její tíhu nevydržel,“ popsal mluvčí Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Petr Kůdela.

Ovce si naštěstí všimla jedna z cestujících z jedoucího vlaku a hbitě zavolala na tísňovou linku hasičů.

Obcházení rybníků u trati a hledání zatoulaného zvířete zabralo hasičům asi 20 minut. „Ovce se plácala v ledové vodě zhruba dvacet metrů od břehu v hloubce asi jednoho metru. Záchrana zmáčeného a zmrzlého tvora byla otázkou deseti minut. Jeden z hasičů se za ovcí vydal se záchytným lanem, které jí připevnil kolem krku, ostatní ji vytáhli na břeh, když předtím led na kousku rybníka rozbili,“ vysvětlil mluvčí, jak záchrana proběhla.

Majitel si pro ovci přijel na kole

Ovce absolvovala záchrannou akci bez újmy na zdraví, podle velitele zásahu byla pouze zmrzlá a vystrašená, ale nezraněná. „Hasiči pak během čtvrthodinky našli majitele stáda přímo v Polance nad Odrou. Ten na místo záchrany přijel na kole a ovci si převzal.“

V posledních letech moravskoslezští hasiči, hlavně ti profesionální, pomáhali na svobodu hned několika srnkám uvízlým v plotech či strouhách, dvěma havranům a vlaštovce zamotaným vysoko nad zemí do silonových lanek, koni v betonové skruži, zamrzlým labutím i dalším ptákům.

Asistovali například také při vypouštění hejna netopýrů, kteří se usídlili v chladném bytě, lovili z vysokých stromů leguána i vzácného papouška amazoňana, chytali užovky v blízkosti obydlí, protože si majitelé mysleli, že jde o jedovaté plazy. „Pokud mě paměť neklame, ovci z vody nevytahovali minimálně v posledních třech letech,“ vzpomínal Kůdela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám