Hlavní obsah

Skialpinistka zavalená lavinou zemřela v nemocnici

– HRADEC KRÁLOVÉ • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, jbs, vm

Skialpinistka, kterou v pátek zasypala v Krkonoších lavina, zemřela večer kolem desáté hodiny ve fakultní nemocnici v Hradci Králové. Právo o tom informoval ředitel fakultní nemocnice Leoš Heger. Mladá lyžařka zemřela pravděpodobně na podchlazení. Pod lavinou strávila tři hodiny.

Článek

V pátek odpoledne se utrhla lavina v krkonošské Červenkově muldě. V zasažené lokalitě byli tři skialpinisté. Sníh zasypal dva z nich - muže a ženu. Muž, jenž byl zasypaný jen částěčně, vyvázl jen s podchlazením, ženu záchranáři našli pod lavinou asi v půl páté. Pomoc přivolal druhý muž, kterého vlna sněhu nezasáhla.

:.Záchranáři při akci.  Foto: pro Novinky Valerián Spusta

Muže našli dříve 

Žena byla původně převezena z místa neštěstí do Špindlerova Mlýna, odtamtud do nemocnice ve Vrchlabí, a pak vrtulníkem do fakultní nemocnice v Hradci Králové, vše za trvalé resuscitace, řekl vedoucí lékař Záchranné zdravotnické služby Jiří Mašek.

:. Lavina zavalila dva lidi

:. Lavina zavalila dva lidi

V terénu zasahovalo asi 60 záchranářů. Pokud by se zasypané lidi nedařilo najít, horská služba by povolala další záchranáře z druhé části Krkonoš. Pátrání komplikoval svažitý a nepřístupný terén a také tma.

Míra pochybení se vyšetřuje

„Šetření probíhá od pátku, nikoli ale v rovině trestněprávní, ale jen jako prověrka oznámení. S Krkonošským národním parkem řešíme, k jaké chybě došlo. Každopádně účastníci vědomě porušili zákaz vstupu do vyznačeného místa, navíc hrozil pád laviny,“ řekl Novinkám mluvčí trutnovské policie Jiří Prouza.

„Pokud park potvrdí, že došlo k porušení vyhlášky, policie to bude řešit jako přestupek. Zbývající lyžaři by tedy byli sankcionováni pro porušení vyhlášky. Nebyl zde však úmysl ani skutková podstata trestného činu," dodal Prouza.

:. Záchranáři při akci

Letos jde o druhý případ, kdy horská služba hledala v Krkonoších zavalené lidi. V březnu zasypala lavina nedaleko Brádlerových bud nad Špindlerovým Mlýnem dva lidi. Záchranářům se je podařilo vyprostit. V místě pátečního neštěstí již v minulosti zahynul lyžař, kterého zabila lavina.

V Krkonoších v současnosti platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětistupňové škály. Tento stupeň je vhodný pro túry, horská služba však v těchto případech upozorňuje na strmé svahy, kde hrozí uvolnění lavin. Na hřebenech hor leží kolem 50 centimetrů sněhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám