Hlavní obsah

VIDEO: Na Štedrý den hasiči vyjížděli 90krát, v Kouřimi při požáru zemřel muž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

K 62 požárům a k 27 dopravním nehodám vyjížděli hasiči na Štědrý den a zaznamenali tak přibližně o polovinu méně zásahů, než činí průměr celého roku. Zatímco na Štědrý den si oheň nevyžádal žádný lidský život, už hodinu po půlnoci zemřel při požáru rodinného domku v Kouřimi na Kolínsku 51letý muž.

Článek

Tragická událost v Kouřimi se stala zhruba hodinu po půlnoci. Oheň podle předběžného vyšetřování způsobila nesprávná manipulace s propanbutanovým vařičem. Hasiči vyčíslili vzniklou škodu asi na 100 000 korun.

Podle mluvčí určí přesnou příčinu úmrtí nařízená soudní pitva, policisté však předběžně vyloučili cizí zavinění.

Požárů bylo méně, způsobily ale výrazně vyšší škodu

Oproti loňskému Štědrému dnu, kdy hasiči likvidovali 69 požárů, se letos počet zásahů snížil o sedm. Podle mluvčího Hasičského záchranného sboru ČR Petra Kopáčka se však stále jedná o vysoké číslo. "Svou roli v tom hraje fakt, že stejně jako loňský rok chybí sněhová pokrývka, která by zafungovala jako prevence požárů travních porostů nebo odpadů," řekl mluvčí.

Výrazně se však zvýšila škoda, kterou oheň způsobil - zatímco vloni činila 3,4 miliónu korun, letos dosáhla 25 miliónů. Na této částce se nejvíce podílel požár skladu autobazaru v České Lípě a velkokapacitního seníku v Nivnici na Uherskohradišťsku.

Kromě velkých požárů hasičské jednotky vyjížděly k typickým vánočním událostem. V Uherském Brodu vzplála střecha od neopatrně odpálené zábavní pyrotechniky, v Pardubicích hořel adventní věnec a plameny zničily majetek za milion korun. Adventní věnec hořel i ve Zlíně, kde hasiči zaznamenali také další typickou vánoční nehodu, když se v jednom ze zdejších bytů vznítil olej při smažení kapra. Mladá dvojice se jej snažila uhasit vodou, což způsobilo výbuch, požár a zranění obou lidí.

V loňském roce během tří vánočních svátků hasiči evidovali celkem osm požárů způsobených adventními nebo vonnými svíčkami, prskavkami, nebo vánoční pyrotechnikou.

Naopak s požáry vánočních stromků se v posledních letech hasiči setkávají jen výjimečně, protože většina lidí používá namísto klasických elektrické svíčky.

Mnohem více zásahů než o Vánocích očekávají hasiči při silvestrovských a novoročních oslavách, při nichž lidé odpalují zábavní pyrotechniku. Podle Kopáčka počet požárů, které musejí likvidovat, zpravidla přesahuje za dva dny až dvě stovky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám