Hlavní obsah

Podvodnice v Praze vybírají peníze na postižené děti

– PRAHA

Vánoční atmosféru se zřejmě rozhodly zneužít falešné výběrčí peněz pro postižené děti, které se objevily v centru Prahy. S padělanými průkazkami humanitární organizace ADRA žádají kolemjdoucí o příspěvek. Na oplátku pak dárcům nabízejí zvoneček.

Článek

"V žádném případě se nejedná o standardní dárkový předmět naší organizace," sdělil ředitel organizace Jan Bárta. 

Spolupracovnice ADRA Jana Bláhová, která podvodnice osobně potkala, je popisuje takto: "Dvě studentky, zřejmě středoškolačky, jsou vybavené padělanými vizitkami, falešnou adresou a okopírovanými symboly naší organizace. Na dotaz odpověděli, že sbírka je určena na postižené děti."

Taková sbírka však podle Bláhové v současnosti neprobíhá. "Navíc mi nedali potvrzení o povolení sbírky," dodala Bláhová. Ředitel ADRA Bárta uvedl, že byly falešné výběrčí v poslední době hlášeny vícekrát. Zatím se je však nepovedlo zadržet.

Bláhová radí občanům, kteří by chtěli přispět na humanitární projekty, aby si od výběrčích raději vždy vyžádali potvrzení o povolení sbírky. Každý dárkový předmět by navíc měl být označen logem pořádající organizace nebo by měl být jinak uveden jeho vztah k cílovému projektu.

Řádní výběrčí by také měli umět přesně vysvětlit účel sbírky a činnost své humanitární organizace. "Navíc by měli být schopni dát zájemcům o přispění číslo účtu a spojení pro zasílání dárcovských SMS," dodává Bláhová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám