Hlavní obsah

VIDEO: Na policejní hlídku v Brně zaútočilo 70 neonacistů

Právo, pko
BRNO
Aktualizováno

Velkou pouliční bitkou s policisty vyvrcholilo v neděli po půlnoci setkání radikálních neonacistů v Brně. V restauraci ve Starobrněnské ulici se jich sešla asi stovka a halasně se bavili. Protože lidem z okolí vadila hlasitá hudba, zavolali na místo strážníky.

Článek

„Ty na místě kontaktoval muž, který uvedl, že je pořadatelem soukromé akce dvou spřátelených skupin příznivců radikálního hnutí z České a Slovenské republiky. Dále sdělil, že akce je soukromá a veřejnost na ni nemá přístup a v žádném případě se tito návštěvníci nebudou omezovat v hlasitém projevu,“ řekla mluvčí strážníků Denisa Kapitančiková.

Během hovoru vyšel z restaurace jeden z radikálů a přímo před zraky strážníků prokopl koncové světlo služebního auta městské policie. Po tomto činu se dal radikál na útěk, strážníci jej ale v autě pronásledovali.

Protože opilý dvaadvacetiletý mladík na výzvu k prokázání totožnosti reagoval dalšími kopanci do auta s majáčky, strážníci ho přemohli a odvezli na záchytku.

„Hrdinský“ čin vyprovokoval souputníky mladého skina k větší akci.

Devět násilníků policie zatkla

Na Starobrněnskou ulici byla totiž přivolána hlídka republikové policie s tím, že na místě někdo rozbíjí auto strážníků. Městští policisté však v tu dobu už odváželi dopadeného radikála na záchytku.

Na policisty už na ulici čekalo asi sedm desítek zahalených neonacistů, kteří se bez váhání do policejního auta pustili. „Ihned po příjezdu policistů začali na vůz útočit kameny, lahvemi, sklenicemi a odpadkovými koši. Služební auto obestoupili a bránili policistům v zásahu. Skupina podnapilých lidí začala demolovat služební vůz a ohrožovat zasahující policisty. Holemi tloukli do auta, kopali do něj a auto se snažili převrátit,“ popsal situaci policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Když se davu podařilo rozbít u auta okénka, začala být situace vážná a napadení policisté proto na místo přivolali posily. Přivolaní policisté se po krátké, ale zuřivé potyčce stali pány situace.

V poutech skončilo devět nejbojovnějších radikálů, kteří už jsou stíháni pro útok na veřejného činitele, poškozování cizí věci a výtržnictví. Škoda na služebních autech zatím nebyla vyčíslena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám