Hlavní obsah

Bývalý řezník půjde za vraždu mladíka na 15 let do vězení

Právo, Petr Pokorný
ČESKÉ BUDĚJOVICE

Na patnáct let do vězení půjde bývalý devětatřicetiletý řezník Václav Tausch za vraždu mladíka. Rozhodl o tom v pondělí trestní senát českobudějovického krajského soudu. Podle obžaloby odsouzený po hádce dvěma ranami kuchyňským nožem do hrudníku usmrtil osmadvacetiletého Robina Křápa ze Strakonic.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Václav Tausch v soudní síni

Článek

Bývalý řezník ze strakonických jatek sice u soudu svou vinu ze smrti mladého muže nepopírá, tvrdí ale, že vůbec netuší, jak k útoku nožem došlo. Při své první výpovědi v přípravném řízení kriminalistům tvrdil, že si nic nepamatuje, protože byl silně opilý. Pak svou výpověď změnil a pamatoval si vše až do okamžiku, kdy měl použít nůž. Tuto výpověď zopakoval i před soudem.

K incidentu, po němž mladík na místě vykrvácel, došlo ve Strakonicích 3. srpna zhruba v jednu hodinu po půlnoci. Celé předchozí odpoledne Tausch podle svých slov popíjel v kempu na Podskalí. Po návratu domů před půlnocí si vzal nůž a šel pro pivo do nedalekého baru. Tam prý byl napaden Křápem.

Důvodem byl údajně dluh, který obžalovaný vymáhal po jeho kamarádovi. Vyšli spolu ven, kde pak byl Tausch údajně zbit a nakonec prchl. Do restaurace se ale musel vrátit pro věci. Křáp ho pak prý vyzval, že si to znovu půjdou vyřídit ven. Odešli spolu směrem k parku, kde Tausch po rvačce mladíka dvakrát bodl do hrudníku a utekl.

A tady už jeho paměť končí. „Bylo to v rozčilení, v obrovském afektu,“ tvrdil. Až doma údajně zjistil, že má ruce od krve. Nůž umyl, vzal si druhý a šel se prý přihlásit na policii. Na ulici byl bezprostředně poté zadržen. „Lituji toho, co se stalo, ale jakým způsobem se to stalo, vůbec nevím,“ obhajoval se.

Útočník byl trestán už v minulosti

Kvůli trestu na samé horní hranici trestní sazby přistoupil soud proto, že možnost nápravy obžalovaného je velmi omezená. Tausch byl už několikrát trestán kvůli násilí. Podle znalců je alkoholik, v opilosti navíc agresivní a má nízkou inteligenci. V minulosti byl trestán za jiné útoky s nožem v ruce, ohrožoval jím policistu i svou manželku.

Rozsudek není pravomocný. Státní zástupce i obžalovaný si ponechali zákonnou lhůtu pro podání odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám