Hlavní obsah

Lidé stále častěji nahlašují fiktivní krádeže vraků aut

Právo, rup, če

Po celé republice registruje policie v poslední době zvýšený počet nahlášených krádeží starých aut. Kriminalisté jsou přesvědčeni, že jde většinou o fiktivní krádeže, kterými se jejich majitelé snaží vyhnout dlouhému čekání při odhlašování starých typů aut kvůli ekologickým poplatkům. Konečný termín je 31. 12. 2008. Jinak je totiž čeká tvrdá pokuta.

Článek

„Lidé krádeže předstírají, aby se vyhnuli nutnosti odhlásit z registrace staré vozy, za které se mají od příštího roku platit poplatky. V průměru na severu Čech policisté evidují denně asi 80 případů, u nichž mají podezření, že si je lidé vymysleli,“ řekl severočeský kriminalista Václav Prášil.

Nepřímo to podle něho potvrzují i značky údajně odcizených aut. Podle policejních statistik jsou nejčastěji odcizenými auty v posledních dnech staré škodovky, trabanty a žigulíky. Policisté tvrdí, že jim tyto fiktivní krádeže přidělávají práci, protože se musejí případy zabývat.

Pokud na registru majitel starého auta nahlásí, že mu ho někdo ukradl, nemá to ale tak jednoduché. Podle mluvčího pražského magistrátu Jiřího Wolfa musí mít protokol od policie, že auto někdo ukradl a že ho chce odhlásit. „Na to, že někdo jen tak přijde a řekne, auto mi ukradli, mu na registru nikdo neskočí a auto mu nevyřadí,“ uvedl Wolf.

Ústecká kriminalistka Helena Pšeničková v pátek řekla, že lidem, kteří krádež předstírají, přitom nehrozí téměř žádný postih. Pokud se policistům podaří prokázat, že si krádež vymysleli, což je prý velmi obtížné, jde prý pouze o přestupek.

Lidé nahlašují i krádeže vraků

Policisté evidují přitom už zcela absurdní případy. Jeden majitel vozu nahlásil údajné ukradení starého nepojízdného auta, které měl léta na své zahradě a používal ho jako pařeniště pro zeleninu.

Druhým problémem je skutečnost, že mnozí z majitelů registrovaných aut je už dávno nemají. Prodali je třeba už před několika lety na šrot a nemají doklad o jejich ekologické likvidaci. Bez tohoto dokladu ale úřady registraci nezruší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám