Hlavní obsah

VIDEO: Mladíci půjdou za ubití hudebníka Sahuly na 15 let do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Středočeský krajský soud v pátek potrestal vraždu někdejšího člena kapely Tři sestry Františka Sahuly celkem 30 lety vězení. Jiří Kulvejt a Jan Dvořáček půjdou do vězení každý na 15 let. Sahulu napadli v květnu v oblasti Skuheř u Kamenice u Prahy. Ukopali ho k smrti. Kromě trestu vězení musí Sahulovu synovi zaplatit 240 000 korun.

Článek

Státní zástupce si na odvolání, stejně jako odsouzený Dvořáček, ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Žalobce Tomáš Milec Právu potvrdil, že pro vrahy možná přece jen navrhne výjimečný trest. "Dovedu si představit 16 až 18 let," řekl žalobce. Důvodem je podle něj mimořádná brutalita pachatelů. "Ani znalec z oboru lékařství se za 20 let své praxe s takovým útokem nesetkal více než třikrát," dodal.

Oba mladíci před činem popíjeli v několika restauracích. V chatové oblasti Skuheř potkali Sahulu. Podle obžaloby ho chtěli okrást, oni sami tvrdí, že jim nadával.

Jan Dvořáčekfoto: Právo/Petr Horník

Tehdy osmnáctiletý Kulvejt jej dvakrát udeřil pěstí a srazil ho na zem, pak do něj ještě kopl. Podle znalce byl Sahula hned po prvních ranách v bezvědomí.

K útoku se poté, co byl Sahula na zemi, připojil i v té době dvacetiletý Dvořáček. Oba ho dál kopali, dupali mu na hlavu a na břicho. Jeho obličej byl tak znetvořený, že vůbec nešlo poznat, o koho jde.

Podle Milce byly rány tak silné, že hlava hudebníka byla "zadupána osm centimetrů do země".

Kulvejt i Dvořáček při výslechu přiznali, že byli na místě činu. Hlavní vinu ale házeli jeden na druhého. S hudebníkem se prý hádali, nikdo z nich ale nechtěl přiznat brutální rány, po nichž Sahula zemřel.

:. Jiří Kulvejt přichází k soudufoto: Právo/Petr Horník

Sahula byl znám jako úchyl Průša

František Sahula od konce osmdesátých let několikrát spolupracoval se skupinou Tři sestry a jejich vedoucím Lou Fanánkem Hagenem. Vedl také vlastní skupinu Synové výčepu. Nejvíce ho proslavila postavička úchyla Průši z klipu Hagenovy skupiny Hagen Baden.

Sahula měl opakovaně problémy se zákonem, již v roce 1991 ho policie hledala, protože neplatil alimenty. Letos na jaře strávil dva měsíce ve vězení. Údajně tam napsal texty na novou desku.

František Sahula na archivním snímku. Archiv Právo

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám