Hlavní obsah

Znalec: Sahula byl v bezvědomí po prvních kopnutích do hlavy

PRAHA

Proces s Jiřím Kulvejtem a Janem Dvořáčkem, kteří jsou obviněni z vraždy hudebníka Františka Sahuly, ve čtvrtek pokračoval před středočeským krajským soudem výslechy svědků a soudních znalců. Podle obžaloby jej ukopali počátkem letošního května v chatové oblasti Skuheř u Kamenice nedaleko Prahy. Hrozí jim 12 až 15 let vězení.

Článek

Podle soudních znalců Sahula při útoku zřejmě moc netrpěl, protože brzy upadl do bezvědomí. Významnou roli při napadení podle posudků sehrál alkohol, oba mladíci předtím popíjeli v několika restauracích.

Tragická událost se podle spisu stala v noci na 2. května asi hodinu po půlnoci. Tehdy osmnáctiletý Kulvejt podle obžaloby nejprve Sahulu srazil dvěma údery pěstí na zem a pak ho ještě kopl do hlavy. Pak se k němu podle spisu připojil i v té době dvacetiletý Dvořáček, oba hudebníka údajně kopali a dupali mu na hlavu, obličej a horní polovinu těla.

Útok byl velmi brutální

"Byl v bezvědomí prakticky po prvních kopnutích do hlavy," uvedl znalec z oboru soudního lékařství Michal Dogoši s tím, že tak hudebník zřejmě moc netrpěl. Zároveň podpořil názor obžaloby, že zranění, která Sahula utrpěl, lze vysvětlit nejen kopáním, ale i dupáním. Hudebník podle něho zemřel na následky poškození mozku krátce po útoku.

Jeho kolega Zdeněk Šňupárek, který se účastnil ohledání těla na místě činu, soudu řekl, že napadení Sahuly trvalo delší dobu, mohl prý inkasovat i několik desítek ran. "Na mě to působilo, že to muselo být velice brutální," řekl dnes znalec. Rozsah zranění hudebníka označil za výjimečný. "Za těch 20 let, co to dělám, jsem se s tím setkal výjimečně, asi ve třech až čtyřech případech," dodal Šňupárek.

Státní zástupce Tomáš Milec při přednesu obžaloby uvedl, že mladíci Sahulu napadli s takovou intenzitou, že hlava pětačtyřicetiletého hudebníka byla "zadupána" osm centimetrů do země. Sahulův obličej byl ranami údajně tak znetvořen, že policie měla problémy s jeho identifikací.

Zabili jej a okradli

Podle obžaloby jej tak zavraždili zvlášť surovým způsobem. Navíc mu podle spisu sebrali peněženku s 1300 korunami, podle žalobce jej tak zavraždili s úmyslem obohatit se. I proto čin kvalifikoval v přísnějším odstavci. Hrozí jim 12 až 15 let vězení, případně trest výjimečný.

Podle znalců z oboru psychiatrie a psychologie jsou obžalovaní průměrně inteligentní a netrpí žádnou duševní chorobou. Ani jeden z nich prý není pudově agresivní. V době tragické události údajně byly jejich ovládací a rozpoznávací schopnosti částečně snížené. Podle znaleckého posudku za tím stál alkohol, který při útoku sehrál významnou roli. Opilý byl tehdy i Sahula, podle posudku z oboru toxikologie měl v krvi zhruba 2,5 promile alkoholu.

Kulvejt i Dvořáček při výslechu přiznali, že byli na místě činu. Hlavní podíl na fyzickém útoku ale svalují jeden na druhého. Ve výpovědích se shodli, že Sahulu napadl Kulvejt po předchozí hádce. Rozcházejí se ale v tom, kdo pak hudebníkovi dupal po hlavě. Zatímco oba tvrdí, že to byl ten druhý, klíčový svědek J. Ch., který prý část útoku viděl, uvedl, že Sahulu kopali oba jeho přátelé. Obžalovaní svalují vinu jeden na druhého i v otázce, kdo vzal hudebníkovi peněženku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám