Hlavní obsah

Policistky braly úplatky, žalobce jim navrhl nepodmíněné tresty

Právo, Novinky, Patrik Biskup
KARLOVY VARY

S návrhem nepodmíněných trestů odešly ve čtvrtek od karlovarského krajského soudu dvě policistky Radka Kadlecová a Michaela Krýslová. Ty byly obžalovány kvůli korupčnímu skandálu na tamním oddělení cizinecké policie. Kadlecová se přiznala, že si na úplatcích přišla za rok na více než 120 tisíc korun. Přitom ona a její kolegyně měly vylepšit pověst oddělení, které před třemi lety pošpinila korupční aféra Radka Kocába a Pavla Kábrta.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Expolicistka Radka Kadlecová

Článek

Obhájce dnes již bývalé inspektorky cizinecké policie Kadlecové Milan Holý se pokoušel přesvědčit předsedu soudního senátu o tom, že policistka, která se přizná k rozsáhlé korupci, jedná nanejvýš neeticky.

„Funguje to tak všude na světě. Je těžké takovému tlaku odolat,“ prohlásil ve své závěrečné řeči Holý. Podle něho za to nese odpovědnost  stát, který na těchto pracovištích vytváří korupční prostředí. „To, jak se tam jedná s cizinci, je lidsky nedůstojné,“ uvedl. Dále řekl, že zejména Vietnamci obdarování policistů neberou jako úplatek, ale jako pozornost. „Vychází to z jejich mentality,“ upozornil advokát.

Jejich chování bylo společensky nebezpečné

Zcela rozdílného názoru byla ale státní zástupkyně Renata Havelková. Kadlecové a její kolegyni Michaele Krýslové, které si podle obžaloby nechaly od cizinců platit bokem za přednostní vyřizování povolení k pobytu v ČR, navrhla nepodmíněné tresty. „Fatálním způsobem selhaly ve funkcích, ve kterých měly v první řadě hájit zákony ČR a dbát veřejného pořádku. Místo toho se však zpronevěřily svému poslání a své funkci a nechovaly se tak, jak jim ukládá zákon. Tak vysoce společensky nebezpečné jednání nelze tolerovat, když nejde o ojedinělý exces, přičemž účelem trestu není jen individuální náprava pachatelek, nýbrž i generální prevence,“ zdůvodnila Havelková soudu svůj návrh.

Kadlecová s Krýslovou patřily mezi nové tváře, které měly vylepšit pošramocenou pověst tohoto policejního pracoviště, kde před třemi lety  vyplavala na povrch jedna z největších  korupčních afér v policii po roce 1989 s hlavními aktéry Radkem Kocábem a Pavlem Kábrtem.

Úplatky, nebo pozornost?

Společně s oběma bývalými policistkami usedla na lavici obžalovaných i pětice cizinců, kteří je měli podplácet. Někteří to rezolutně popírají, jiní to nazývají pozorností a například Ruska Irina Kamaletdinová přiznala, že jednu z policistek podplácela, aby její věci vyřizovala rychleji. „Do obálky jsem jí pokaždé dala tisícovku nebo dvě a vložila mezi žádost k přihlášení pobytu mého klienta,“ vypověděla cizinka.

Soud ve čtvrtek uzavřel dokazování a na vyhlášení rozsudku si nechal čas do ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám