Hlavní obsah

Nejvyšší soud nevyhověl dovolání údajného vraha Roztočila

PRAHA

Nejvyšší soud zamítl dovolání Rostislava Roztočila, který byl v České republice odsouzen na 13 let vězení za 30 let starou vraždu egyptského studenta. Roztočil požadoval projednání svého případu jiným, nestranným soudem, a zrušení všech svých rozsudků. V současnosti pobývá s největší pravděpodobností v Německu, kde se skrývá před nástupem do vězení.

Článek

Zamítnutí Roztočilova dovolání ve čtvrtek potvrdil ČTK zdroj, který si nepřál být jmenován. Nejvyšší soud se k tomu nevyjádřil. Podle mluvčího NS Petra Knötiga soud sice už rozhodl, ale usnesení ještě nedoručil účastníkům řízení.

Jméno Rostislava Roztočila poprvé upoutalo širokou veřejnost před třemi lety, když se jeho nositeli podařilo utéci z borské věznice v Plzni. Poté překročil hranice s Německem, které je už třicet let jeho druhým domovem, a tamní úřady nemají velký zájem na jeho dopadení a poslání do Česka.

A to i přesto, že byl na Roztočila letos 2. srpna vydán eurozatykač. Německé úřady však požádaly českou stranu o dodání dalších podkladů k případu, především samotného eurozatykače přeloženého do němčiny.

Roztočil trvá na tom, že je nevinen

Podle vlastního tvrzení je Roztočil nevinný. Podle spisu obžaloby se v roce 1975, kdy pracoval jako taxikář, dohodl se svými kumpány, že okradou a zavraždí egyptského studenta. Poté, co Egypťan nastoupil do Roztočilova auta, zbili ho a on jim vydal hotovost. Nakonec jej s přivázanou traverzou shodili do Labe.

V roce 2000 byl vydán německým soudem do Česka a uvězněn v borské věznici v Plzni, odkud v roce 2005 spolu s Romanem Čabradou uprchl.

Roztočil letos v září poskytl rozhovor deníku Právu. List pak uvedl, že muž žije v malém městě nedaleko Stuttgartu. Prý věří tomu, že jej německé úřady už do Česka nevydají. "Vidíte, že jsem v pohodě, na svobodě. Ať se Česká republika postaví třeba na hlavu. Kdyby mě Němci chtěli zatknout, tak už bych dávno zatčený byl," řekl Roztočil Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám