Hlavní obsah

Důvěřivou ženu obalamutil negramotný stařík

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Neumí číst ani psát ale zato umí ve svých obětech vyvolat milostný cit. Pětasedmdesátiletý důchodce Pavel Luca se v pozici sňatkového podvodníka zpovídal ve středu před plzeňským soudem. O dvanáct let mladší Marii Vrbovou měl podle obžaloby připravit o desítky tisíc korun.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Pavel Luca před soudem

Článek

„Pod legendou nákupu společného bytu ze ženy v průběhu loňského července vylákal přes sto tisíc korun, které si musela půjčit v bance,“ řekl státní zástupce  Michal Klíma.

S bývalou vychovatelkou se Luca seznámil přes inzerát. „Dvanáct let jsem žila sama. Po tak dlouhé době jsem si  přála mít po boku zase muže. Zavolala jsme na to telefonní číslo v inzerátu. Ozval se muž a představil se jako  Pavel Luca. Říkal, že je Bulhar a že má syna inženýra, který pracuje pro stavební firmu v Plzni a  dceru, která učí ve škole v Kadani. Hned druhý den jsme se setkali v Plzni. Pozval mě do galerie, pak jsme šli do kostela a nakonec si poslechli koncert vojenské kapely pod širým nebem,“ líčila žena před soudem idylický začátek seznámení.

S Lucou se pak scházeli pravidelně, často jí i volal. „Říkala jsem mu, že žádný majetek nemám, že žiji jen z důchodu. On na to reagoval tak, že to nevadí, že má vilku v Břasích a garsonku v Plzni. Poprvé mě požádal o peníze s tím, že momentálně nemá hotovost a potřebuje zaplatit nějaké bytové poplatky. Dala jsem mu dohromady pět tisíc korun,“ pokračovala žena plačtivým hlasem.

"Vypadali oba spokojeně"

Později se nechala Lucou přesvědčit ke stotisícové půjčce. „Řekl mi, že koupí byt, kde budeme společně bydlet. Tvrdil, že všechno zaplatí, ale že mu chybí ještě 150 tisíc korun. Slíbil mi, že když si vezmu úvěr, napíše byt na mě. Uvěřila jsme mu, peníze si půjčila a hned mu je dala,“ vzlykala  Marie Vrbová.

Během jednávání o úvěru v bance, kam Luca ženu doprovázel, působili jako harmonický pár. „Vypadali oba hrozně spokojeně. Paní se na to společné bydlení hrozně moc těšila. Už měla připravené potvrzení o výši důchodového příjmu, aby mohla dostat peníze hned. Říkala, že chtějí koupit byt a že na poslední chvíli prodávající zvýšil kupní cenu,“  uvedla před soudem bankéřka Petra Matějková.

Zklamání přišlo vzápětí. „Ještě na chodbě v bance jsem mu dala vypůjčené peníze. Řekl mi, že ten byt je za rohem a že se na něj půjdeme podívat. Prý tam na nás bude čekat majitel. Když zazvonil u dveří, vyšla malá cikánka a pozvala nás dál s tím, abychom si byt prohlédli. Byt byl příšerně zdevastovaný, všude strašně špíny. Dostala jsem šok a vyrazila ven ze dveří. V tu chvíli mi bylo jasné, že je to celý podvod,“ vypovídala  Marie Vrbová.  

Luca všechno popřel

Vše potom ohlásila na policii.  „Celý rok žiji ve strachu. Měla jsem několik výhružných telefonátů, že když něco řeknu, nemusím se dožít rána,“ dodala žena, jejíž výslech soud z bezpečnostních důvodů provedl bez přítomnosti obžalovaného muže.

Luca jakékoliv podvodné jednání popřel. „Do banky jsem ženu doprovázel. Chtěla si půjčit peníze, aby mohla vyplatit svého syna z rodinné nemovitosti,“ prohlásil bělovlasý muž, který nemá žádné vzdělání a je negramotný.  

„To, že na mě něco shodila, je jen msta. Vyhrožovala mi, že když se někomu zmíním o tom, že mě nakazila pohlavní nemocí, tak se mnou zatočí,“ vysvětloval Luca, který skutečně v doprovodu Vrbové navštívil kožní kliniku, kde potvrdili, že má pohlavní nemoc.

„Požádal mě o to, abych s ním šla do nemocnice. Zdůvodnil to tím, že má nějaké problémy s vnitřnostmi po operaci tlustého střeva. Nekoukala jsem, na jaké oddělení jdeme. Pak si mě zavolala sestřička a sdělila mi, že mě označil jako šiřitele pohlavní nemoci. Tak mě prohlédli a nic nezjistili,“ vyvracela Lucovo nařčení Marie Vrbová. Soud bude pokračovat ve čtvrtek čtením listinných důkazů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám