Hlavní obsah

Matka zavražděné dcery nic nevysoudila, žaloba byla promlčena

Právo, Novinky, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský městský soud ve středu napodruhé otevřel zcela ojedinělý civilní spor, v němž důchodkyně Roberta Kučerová podala žalobu na trojici mužů, kteří před devíti lety zavraždili její dceru Reginu (28). Sice za to dostali 15 let vězení, ale Kučerová po nich požadovala téměř pět miliónů korun jako náhradu nemajetkové újmy. Soud však žalobu smetl ze stolu, nebyla totiž podána v zákonné lhůtě.

Článek

Objednavatel vraždy, podnikatel Zdeněk Bruthans, před několika dny poslal soudkyni Dagmar Stamidisové podání, v němž upozornil na možnou promlčitelnost celé žaloby.

„Promlčecí doba je tři roky od chvíle, kdy k té události došlo. Už je na to i stanovisko Nejvyššího soudu. Zde k události došlo 12. února 1999 a žaloba byla podána 13. listopadu 2006. Tou námitkou se tedy soud musí zabývat,“ připustila sama soudkyně Stamidisová.

Kučerová z pětimiliónové částky požadovala drtivou většinu právě po Bruthansovi, celkem jde o 4,8 miliónu korun. Dalších 100 tisíc jí měl podle žaloby zaplatit zprostředkovatel vraždy Martin Rež.

Na třetího z odsouzených, vykonavatele činu Pavla Kapouna, už Kučerová žalobu stáhla, protože souhlasila s jeho návrhem na mimosoudní vyrovnání ve výši 50 tisíc. Tutéž částku prý letos v létě navrhoval i Bruthans, ale Kučerová jej odmítla.

Ani jeden z žalovaných se úterního soudu nezúčastnil. Bruthans požádal o projednání v nepřítomnosti a Rež si na poslední chvíli také svou účast rozmyslel. Bruthans prostřednictvím svého obhájce kromě námitky promlčení vyjádřil i názor, že požadovaná částka se mu zdá nepřiměřená. V předchozích jednáních dvakrát vznesl námitku podjatosti soudu. V prvním případě s námitkou neuspěl, v druhém ano. Jednání tak bylo odročeno.

Zemřela kvůli bytu

„Mně nejde o peníze jako takové, protože dceru už mi to nevrátí. Ale chci ho (Bruthanse) potrestat. A nejvíce jej jako milionáře potrestáte, když mu vezmete peníze. Těch patnáct let vězení, které dostal, za dostatečný trest nepovažuji,“ řekla ještě před zahájením líčení Kučerová, jejíž advokátce se až do rozhodnutí soudu údajně podařilo odstavit Bruthansův majetek.

Kučerová také doplatila na to, že její dceru Reginu zavraždili už v únoru 1999. Její matka tak nedostala od státu ani korunu, protože finanční odškodnění pro příbuzné obětí násilných trestných činů dostávají podle zákona až od roku 2003.

Za smrtí Reginy Kučerové stál soudní spor o její byt s majitelem domu v Praze 8 Bruthansem. Ten podle soudu vraždu ženy požadoval po svém zaměstnanci Režovi, který si pak na čin objednal Kapouna. Třetí jmenovaný nakonec ženu přímo v bytě ubodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám