Hlavní obsah

Autor spisu o Mrázkovi musel na výslech. Prý jen tak

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Výbušný spis Krakatice, který mapuje kontakty kontroverzního podnikatele Františka Mrázka na politiky, sice nikdy nevedl k žádnému konkrétnímu obvinění, ale i tak přitahuje i po několika letech od jeho oficiálního „uložení k ledu“ pozornost úřadů i veřejnosti.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Kvůli tomuto spisu musel v pondělí k výslechu na Inspekci ministra vnitra jeho autor, bývalý elitní detektiv protikorupční policie Karel Tichý, který léta citlivé informace na Mrázka sbíral a Krakatici jimi doslova napěchoval.

Předvolání přitom dostal bezprostředně po svém veřejném prohlášení, že je připraven v případě zbavení mlčenlivosti promluvit o okolnostech, které rozsáhlé vyšetřování i následující úniky informací do médií provázely.

Pikantní na celé věci je fakt, že jedním z politiků, o kterém je v Krakatici v souvislosti s jeho údajnými kontakty na Mrázka řeč, je i současný ministr vnitra Ivan Langer (ODS), tedy stejný člověk, který by bývalé detektivy mohl jako jediný mlčenlivosti zprostit.

Mluvčí inspekce spadající pod Langrův resort Martina Lídlová výslech bývalého detektiva potvrdila. „Byl u nás v rámci šetření, zda v souvislosti se spisem Krakatice nebyl spáchán trestný čin,“ uvedla bez dalších podrobností Lídlová. 

Kdo by ho teoreticky měl spáchat, o jaký čin by se mělo jednat a co vlastně chtěli příslušníci kontrolního orgánu vnitra od Tichého vědět, tak zůstává nejasné.

Inspekci prý zajímaly styky s novináři

„Nevíme to ani my, šlo o velmi obecné, neformální a blíže nespecifikované podání vysvětlení. Zda je můj klient v pozici svědka nebo podezřelého, stejně jako to, o co vlastně inspekci jde, z toho vůbec nevyplynulo,“ řekl k tomu Právu Tichého advokát Zbyněk Čermák s tím, že inspektory zajímaly hlavně možné aktuální kontakty jeho klienta na novináře.

Zároveň doplnil, že Tichý musel na výslech letos už potřetí. „Právě proto, abychom se mohli bránit různým atakům a nařčením, že zrovna Karel Tichý stojí za úniky informací ze spisu, uvažujeme o žádosti na zbavení mlčenlivosti. Zatím ovšem čekáme, jaký teď bude další postup inspekce,“ poznamenal Čermák.

Tichý vedl na protikorupční policii speciální operativní pátrací tým, který už od devadesátých let mapoval aktivity Mrázka a jeho kontakty na politické špičky. Kromě Langra ve spisu Krakatice figuruje např. jméno poslance ODS Vlastimila Tlustého.

Langer v zimě prohlásil, že ze spisu se ztratilo zhruba 1600 stran plných citlivých odposlechů, jejichž část uveřejnil novinář Jaroslav Kmenta ve své knize Kmotr Mrázek. Inspekce ale dodnes nezjistila, kdo informace ze spisu vynesl.

Obsáhlý spis založený Tichým se také stal předmětem sporu mezi protikorupční policií a Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) pod vedením Jana Kubiceho. Jeho podřízení totiž v rámci vyšetřování Mrázkovy vraždy Krakatici od svých kolegů z protikorupční policie několikrát požadovali, ale podle slov Kubiceho ji nikdy celou do rukou nedostali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám