Hlavní obsah

VIDEO: Úřady se měly stát terčem falešné exekuce

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Falešné exekuční příkazy za 80 miliónů korun vydané údajně na pražský magistrát, středočeský krajský úřad a další instituce, chtěli letos zpeněžit dva podvodníci v pobočkách několika bank. Ty si však dokumenty ověřily a peníze odmítly vyplatit. Policie pachatele hledá podle záznamu z dohlížecích kamer.

Článek

Exekuční příkazy, které muži do bank přinesli, se tvářily jako dokumenty vydané Finančním úřadem Prahy 8. Pachatelé chtěli na jejich základě převést peníze z účtů magistrátu, krajského úřadu a jimi spravovaných nebo provozovaných organizací na svůj běžný účet, který si pro tento účel zřídili.

„Je to půl roku, nepamatuji se, o jakou částku přesně šlo,“ říká mluvčí magistrátu hlavního města Jiří Wolf. „Že jde o podvod, se zjistilo už v bance,“ dodává.

Pohotovost pracovníků bankovních poboček ocenila i policie, která však po podvodnících marně pátrá už od letošního března a se žádostí o pomoc se proto v pondělí obrátila na veřejnost.  

Kontrolní mechanismy fungovaly

„Ke škodě pachatelů precizně zafungovaly bankovní kontrolní mechanizmy všech dotčených institucí. Ty totiž provedly zpětné dotazy u Finančního úřadu Prahy 8, který měl být vydavatelem exekučních příkazů,“ uvedl mluvčí pražské policejní správy Tomáš Hulan. „Díky tomu bankéři zjistili, že všechny zmíněné exekuční příkazy a na nich vyznačené právní moci jsou falza,“ dodal mluvčí.

Pracovníkům v bankách přišlo divné i to, že všechny peníze z napadených účtů měly směřovat na jediné konto.

Policie v pondělí odmítla uvést, v kterých konkrétních bankovních ústavech se podvodníci pokoušeli své falzifikáty udat. Podle informací Práva měla být jednou z atakovaných také Komerční banka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám