Hlavní obsah

Soud rozplétá pokus o vraždu slabozrakého dobrodince

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Těžko uvěřitelný příběh slabozrakého zaměstnance opavské Charity, kterého se loni v červnu pokusil zavraždit jeho klient, rozplétá od pondělka Krajský soud v Ostravě. Inženýr Vladimír Knybel vražedný útok přežil jen díky tomu, že sousedé uslyšeli volání pobodaného a svázaného nešťastníka o pomoc a zavolali policii. Rozsudek soud vyhlásí v průběhu tohoto týdne.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovanému recidivistovi Alexandru Minksovi hrozí za druhý vražedný útok až výjimečný trest.

Článek

Recidivista Alexandr Minks, který má za sebou bohatou trestní minulost včetně třináctiletého trestu za vraždu, se v Opavě po propuštění z vězení snažil začít nový život. Ubytoval se tam v jednom z azylových domů, kde se ho ujal hluboce věřící Vladimír Knybel.

„Chodil jsem s ním po úřadech, pomohl jsem mu najít ubytování a práci. Po měsíci jsme ale zjistili, že celou výplatu propil a do práce nechodí,“ vypověděl Knybel, který do soudní budovy dorazil s bílou slepeckou holí a v doprovodu svého kolegy.

Vladimír Knybel, který jen shodou náhod vražedný útok přežil, dorazil k soudu s bílou slepeckou holí.foto: Právo/Aleš Honus

Jak dále vypověděl, pracovníci Charity Minksovi zařídili i protialkoholní léčení v místní psychiatrické léčebně. Dva dny před nástupem na léčení si pak Knybel pozval Minkse k sobě domů na přátelskou návštěvu. „Chtěl jsem mu pomoci v jeho samotě, bral jsem to jako službu Bohu,“ vysvětlil slabozraký muž, proč si recidivistu pozval do svého soukromí.

Pokus o vraždu po televizních zprávách

Když skončily televizní zprávy, požádal Minkse, aby se vrátil na ubytovnu Armády spásy, kde měl zařízený nocleh. „Najednou se na mne nečekaně vrhnul a řekl: Vláďo, já tě musím zabít. Povalil mne na zem a začal mne bodat nožem. Já jsem volal: Bože, odpusť mu, on neví, co činí. Pak mi svázal ruce i nohy do kozelce, dal mi na hlavu igelitovou tašku, vzal mi peníze a platební kartu a utekl,“ popsal útok napadený muž.

Obžalovaný Minks u soudu vysvětloval svůj útok náhlým hnutím mysli, z jeho výpovědi nebylo možné zjistit jakýkoliv motiv. „Vůbec jsem nevěděl, co dělám, zatmělo se mi před očima,“ řekl. Když opustil místo činu, zamířil do restaurace, kde začal propíjet všechny peníze, které svému dobrodinci uloupil.

„Vůbec jsem si neuvědomoval, co jsem udělal. Druhý den jsem se vrátil do Vladimírova bytu a když jsem viděl policejní pásky nalepené na dveřích, až v tu chvíli mi došlo, že se asi něco stalo. Šel jsem znovu do hospody, kde mne našli policisté,“ řekl.

Recidivistovi hrozí výjimečný trest

Alexandru Minksovi hrozí za druhou, byť nedokonanou vraždu, až výjimečný trest. První vraždu spáchal na počátku 90. let v Lovosicích. „Způsob provedení byl úplně stejný. I při prvním útoku použil nůž a oběť svázal do kozelce,“ uvedla státní zástupkyně Brigita Bilíková.

Pracovník Charity, který nyní žije v ústavu pro slabozraké ve Vlaštovičkách na Opavsku, přitom o Minksově předchozím odsouzení věděl. „Jeho trestní minulost mi byla známá, ale to mi nevadilo, protože lidem je třeba odpouštět,“ řekl Knybel s tím, že Minksovi odpustil i to, že se ho snažil zabít. „Teď je už jenom na něm, zda se obrátí k Bohu,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám