Hlavní obsah

Obžalovaná vraždu manžela nespáchala, rozhodl soud

Právo, Petr Pokorný
ČESKÉ BUDĚJOVICE

Hysterickým pláčem přijala v pátek čtyřicetiletá Eva Rajtmajerová, obžalovaná z vraždy svého manžela, úspěšného píseckého podnikatele, osvobozující verdikt senátu Krajského soudu v Českých Budějovicích. Rozsudek ale není pravomocný. Všechny strany si ponechaly právo na podání odvolání.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Eva Rajtmajerová se svým advokátem Petrem Wölflem

Článek

V odůvodnění zprošťujícího rozsudku předseda senátu Slavomír Cirhan konstatoval, že ačkoli existuje celá řada nepřímých důkazů, které ženu z vraždy usvědčují, provází případ řada dalších skutečností, jež nevylučují, že se na vraždě mohl podílet někdo jiný. „Nebylo spolehlivě prokázáno, že tento skutek spáchala. Soud tak musí rozhodovat podle pravidla: V pochybnostech ve prospěch obžalované. Nelze připustit, aby byl kdokoli odsouzen za tak závažný trestný čin, pokud existuje možnost, že se usmrcení poškozeného mohl dopustit někdo jiný,“ konstatoval Cirhan.

Podle státního zástupce Petra Duška Rajtmajerová svého dvaapadesátiletého manžela Miroslava, s nímž už čtyři roky žila odděleně, při společné schůzce loni 20. dubna omámila léky a pak spolu s neznámým komplicem uškrtila textilní páskou a tělo hodila do Orlické přehrady. Ostatky pohřešovaného muže byly nalezeny ve vodě o půldruhého měsíce později.

Pitva prokázala, že příčinou smrti bylo uškrcení. K usmrcení by ale stačilo už samotné podání léků. Motivem vraždy měl být majetkový prospěch. Údajného komplice ženy se nepodařilo nalézt.

Žena od začátku tvrdila, že je nevinná

Rajtmajerová, která je stíhána na svobodě, od svého obvinění policií tvrdí, že nevraždila. Své stanovisko nezměnila ani před soudem. „Jsem nevinná, tohle bych nikdy neudělala,“ prohlásila už v září při zahájení hlavního líčení. V pátek se nevyjadřovala vůbec.

Poslední schůzka manželů se měla odehrát z důvodů porozvodového vyrovnání majetku v píseckém bytě. Rajtmajerová tvrdí, že se chtěla rozvést a podepsat dohodu. Inkriminovaného 20. dubna si u ní Rajtmajer nechal tašku s doklady a písemnostmi s tím, že si ještě musí něco vyřídit. Okolo třetí ráno 21. dubna jí pak údajně poslal esemesku, že měl nějaký problém, ale že už je vše v pořádku. Pak už mobilní telefon nezvedal a Rajtmajerová ohlásila na policii, že manžela pohřešuje, protože jej nenašla ani v domě v Podolí u Orlíku. Tělo podnikatele objevili lidé 1. června na břehu nádrže u obce Vlastec.

Podle zmocněnce poškozených se loni v říjnu ozvala na tísňovou linku žena, která tvrdila, že 20. dubna v noci viděla u Rajtmajerovy chalupy v Podolí jeho ženu společně s jiným mužem nastupovat do automobilu. Svědkyně se už ale znovu neozvala a policii se ji vypátrat nepodařilo.

Po vynesení rozsudku požádala dcera zavražděného Miroslava Rajtmajera z prvního manželství přítomné novináře, aby tlumočili její výzvu k oné neznámé svědkyni. „Prosím, aby se ozvala policii, soudu, státnímu zastupitelství, či mému zástupci Petru Wölflovi na telefonní číslo 389 106 180. Jen její výpověď může rozkrýt pravdu,“ uvedla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám