Hlavní obsah

VIDEO: Most ve Studénce podpíraly dřevěné špalky, znalci jsou zděšeni

Právo, Novinky, Aleš Honus, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA
Aktualizováno

Policisté stále vyšetřují srpnovou tragickou nehodu vlaku ve Studénce, při které narazil rychlík do zřícené konstrukce mostu. V případu už vyslechli 185 osob. Experti nyní zkoumají zejména umístění dřevěných podložek mezi posuvnou částí konstrukce a mostem samotným. Znalci, kteří trosky a fotografie zkoumali, řekli, že "už viděli hodně, ale něco podobného ještě ne".

Článek

Ve čtvrtek policie zveřejnila fotografie mostní konstrukce, které vyšetřovatelé získali z několika různých zdrojů. Vyplývá z nich, že mezi nosníky a samotnou mostní konstrukcí byly krátce před zřícením mostu a jeho zasouváním vloženy dřevěné špalky.

Podložky pod mostem byly ze dřeva. Foto: Policie ČR

Policie tvrdí, že znalci, kterým snímky předložili, byli šokováni. „Viděli jsme už mnoho, ale něco takového ještě ne,“ reagovali odborníci podle vyšetřovatele Jiřího Jíchy na fotografie. „Kroutili nad tím hlavou,“ dodal Jícha.

Zemřelo osm lidí

Nehoda, při níž mezinárodní rychlík Comenius narazil do zříceného mostu, který procházel rozsáhlou rekonstrukcí, se stala 8. srpna nedaleko železničního nádraží ve Studénce a zemřelo při ní osm lidí. O týden později, 15. srpna, už policie obvinila z obecného ohrožení první dva stavební inženýry - zaměstnance firmy Bögl a Krýsl Oldřicha Magnuska a Jana Malého.

Podle policie oba věděli o narušené statice mostu a neprovedli vše potřebné k odvrácení blížící se tragédie. Inženýři ale s obviněním nesouhlasí a tvrdí, že nepochybili.

Sporné dřevěné podložky pod rekonstruovaným mostem. Foto: Policie ČR

Obviněný Jan Malý ale v reakci na tiskovou konferenci řekl ve čtvrtek Právu, že používání dřevěných podložek je u podobných manévrů zcela běžná věc. „Policie proti nám prostě nemá důkazy, tak předkládá podobné věci. Používání dřevěných špalíků není nic zvláštního, použili jsme to i u jiných staveb,“ řekl Malý.

Vysvětlil, že dřevo právě snižuje třecí sílu mezi jednotlivými konstrukcemi. „Je opravdu nesmysl tvrdit, že to zapříčinilo pád mostu,“ řekl.

Záběr z místa srpnové nehody ve Studéncefoto: Právo/Aleš Honus

Znalci v oboru mostních staveb, které Právo oslovilo, tvrdí, že pouze na základě zveřejněných fotografií lze jen těžko cokoliv usuzovat. „Dřevěné špalíky se při stavbě mostů používají běžně. Abych se ale mohl vyjádřit ke konkrétnímu případu, potřeboval bych vidět nejen fotografie, ale celou dokumentaci k mostu a především statický výpočet,“ řekl jeden z brněnských znalců.

Policie nyní zjišťuje případnou trestní odpovědnost dalších osob, včetně představitelů z firmy ODS-Dopravní stavby Ostrava. „Stále čekáme na stěžejní znalecký posudek ČVUT. Měli bychom ho obdržet začátkem příštího roku,“ řekl dodal Jícha s tím, že poté se rozhodne, zda bude kvůli tragédii obviněn někdo další.

Trosky zříceného mostufoto: Právo/Aleš Honus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám