Hlavní obsah

Soud střelbu mezi olašskými Romy neobjasnil

Právo, Petr Kozelka
BRNO

Válka olašských Romů, která vypukla loni o prázdninách, je zřejmě u konce. Původní spor o věno vyvrcholil v červenci 2007 střelbou v Prostějově a těžkým zraněním Josefa Lakatoše, člena brněnské komunity Olachů. Pětice ostravských Romů, kteří měli mít střelbu na svědomí, nakonec odcházela ve středu od brněnského Krajského soudu spokojeně. Soudu se totiž nepodařilo prokázat, kdo vlastně střílel.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ladislav Grulo (uprostřed) po vynesení rozsudku se svými příbuznými

Článek

Útočníci, kteří vtrhli do Lakatošova domu, byli potrestáni jen za porušení domovní svobody a ublížení na zdraví, protože ostravští Olaši Lakatoše zmlátili holemi.

Richard Rafael zvaný Haďma si za útok odsedí 14 měsíců ve vězení, Ladislav „Pišun“ Grulo byl potrestán 400 hodinami veřejně prospěšných prací, Jiří „Čoko“ Daniš vyvázl kvůli špatnému zdravotnímu stavu bez trestu, Lucián „Čurda“ Daniš byl již v souvisejícím případu potrestán 4 roky vězení za únos, a soud ho proto dále netrestal. Údajný střelec Ladislav „Beáš“ Daniš si posedí 15 měsíců.

„Kdo je střelcem, ví jen obžalovaní, postřelený Lakatoš a jeho žena, ale je to zřejmě strach v komunitě, který jim brání viníka označit. Před soudem nestál ani jeden bezúhonný svědek a všichni obžalovaní mají záznamy v trestním rejstříku, takže vypořádat se s věrohodností bylo složité,“ prohlásil soudce Jiří Stýblo.

Olašská válka vypukla poté, co od Luciána Daniše z Ostravy utekla jeho družka Silvie Lakatošová, dcera Josefa Lakatoše. Ostravští Romové požadovali po rodině Lakatošů vrácení věna ve výši 70 000 korun. Aby Ostravané dodali svým požadavkům na důrazu, unesli sestřenici Silvie Mercedes Lakatošovou. Při únosu jí dokonce zlomili nohu. Ani únosem ale pře neskončila.

Byl to on, nebyl to on, svědci se nemohli rozhodnout

Severomoravští Romové v čele s Ladislavem Danišem, otcem podvedeného Luciána, se vydali do Prostějova na vendetu. Po nočním přepadení zůstal na zemi ve svém domě ležet s průstřelem břicha Josef Lakatoš. Ten sice nejdříve označil za střelce Ladislava Daniše, u soudu se ale vykrucoval. „Jsem zmatený, je to on, není to on, i když jsem už pětkrát řekl, že je to on, teď si nejsem jist,“ tvrdil Lakatoš.

Daniše za střelce bezpečně označila Lakatošova žena. V zaznamenaném telefonickém hovoru s Jiřím Danišem ale jasně řekla, že neví, kdo střílel. „Lakatošová mohla Beáše označit za střelce úmyslně, protože věděla, že je majetný, a mohla tak po něm žádat velké finanční odškodnění,“ měl jasno soudce Stýblo.

Přítomní odsouzení, které přijelo podpořit několik desítek příbuzných, se vzdali práva na odvolání. Státní zástupce se ale na místě odvolal, případ tak posoudí ještě Vrchní soud v Olomouci.

Reklama

Výběr článků

Načítám