Hlavní obsah

Soud rozmotává pokus o vraždu, na začátku bylo hajlování

Právo, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Čtyřčlenný trestní senát českobudějovického krajského soudu začal v úterý řešit květnový případ incidentu ve Strakonicích, který začal hajlováním a skončil téměř smrtí mladého muže. Před soudem zasedli tři mladíci.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Martina Vachtu a Lukáše Vorobela přivádějí k soudu členové vězeňské služby.

Článek

Za pár dní dvacetiletého Lukáše Vorobela obžaloba viní z toho, že letos 10. května na strakonické křižovatce ulic Ellerova a U Náhonu vykřikoval spolu se svým komplicem Martinem Vachtou (22) nacistická hesla „Sieg Heil“ a „Židi do plynu“ a oba zvedali pravici.

Poté, co je okřikl dvaadvacetiletý Jakub Štěrbík, ho Vorobel po krátkém konfliktu bodl útočným nožem zezadu do krku. Na pomoc těžce zraněnému přispěchal kamarád Stanislav Vodička, kterého pak nožem napadl Vachta. Vodička utrpěl lehká zranění, Štěrbíka zachránil jen rychlý zásah lékařů. Po útoku ochrnul a i po několikaměsíční rehabilitaci je stále v pracovní neschopnosti.

Oběma mladíkům hrozí dohromady dvacet let vězení

Vorobelovi, který je obžalován z pokusu o vraždu a z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka, hrozí až patnáct let vězení. Vachtovi za ublížení na zdraví, nedovolené ozbrojování a už zmíněný rasově motivovaný trestný čin až pět let vězení. Kromě extremistických projevů, kterých se oba dopustili na veřejnosti, mají na těle vytetovány nacistické znaky. Vachta například symbol SS a Vorobel vypálený hákový kříž.

Z propagace nacismu obžaloba viní i třetího muže, třicetiletého Jiřího Poláka, který údajně s Vorobelem křičel nacistická hesla měsíc před projednávaným incidentem. I jemu teoreticky hrozí až pět let vězení.

Vorobel i Vachta u soudu tvrdili, že nehajlovali a že byli Štěrbíkem napadeni. Útok nožem ovšem Vorobel nepopřel. „Svého činu lituji. Na celý večer si pamatuji jen útržkovitě, protože jsem byl opilý,“ vypověděl.

Štěrbík nemohl chování dvou výtržníků jen tak přejít

Odpoledne předstoupil před soud i Jakub Štěrbík. Ten bez okolků přiznal, že po slovních výzvách, aby oba obžalovaní „neřvali a jestli vlastně ví, co říkají“ je pak oba udeřil pěstí. „Podobné chování nesnáším. Strhl jsem Vorobela na zem. Pak jsem se zeptal, co by dělali, kdybychom byli cikáni, a pak jsem už dostal tu ránu,“ řekl Štěrbík.

V předsálí jednací síně pak novinářům přiznal, že pokud by tušil, jak konflikt dopadne, už by se stejně nechoval.

„Za normálních okolností bych do toho ale šel znovu,“ doplnil. Jeho hlavním přáním je nyní úplné uzdravení. „Už chodím, ale nemohu sportovat, pracovat a kvůli snížené citlivosti pravé ruky ani psát,“ dodal mladík.Vorobel se mu ještě v soudní síni z očí do očí omluvil.

Reklama

Výběr článků

Načítám