Hlavní obsah

VIDEO: Provoz dálnice D5 zastavila přistávající labuť

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TACHOV

Provoz na dálnici D5 u Benešovic na Tachovsku zkomplikovala v úterý po poledni labuť, která si lesklou vozovku spletla s řekou a přistála mezi auty. Dezorientovaného ptáka, který zůstal sedět na zemi, hlídali do příjezdu ochránců přírody policisté společně se zaměstnanci ze střediska správy a údržby dálnic. Při odchytu labutě policisté museli zastavit provoz úplně.

Článek

„Uzavřeli jsme pravý jízdní pruh, kde se pták usadil. Asi půl hodiny jsme ho hlídali, aby se nerozběhl pod auta. Když přijeli lidé ze záchranné stanice pro ptactvo, policisté dálnici uzavřeli. Po krátké honičce se ptáka podařilo lapit,“ řekl jeden ze silničářů. Podle vedoucího záchranné stanice Karla Makoně přežila labuť bez větší újmy na zdraví.

Lesklá silnice připomínala řeku

„Měla jen odřené končetiny od tvrdého přistání. V tomto období se labutě přesouvají ze zamrzajících rybníků na tekoucí vody. Tmavá, lesklá silnice ji v krajině obílené jinovatkou připomínala řeku. Tak se rozhodla přistát. Bylo štěstí, že se jí řidiči stačili vyhnout,“ uvedl Makoň. Podle něho labuť nebyla už schopna zpět odlétnout.

„Pro vzlet potřebuje alespoň patnácti metrovou, volnou rozběhovou dráhu. To mezi projíždějícími automobily nebylo možné,“ uzavřel Makoň.

Reklama

Výběr článků

Načítám