Hlavní obsah

Žalobkyně odmítla vazbu pro nebezpečného devianta

Právo, Radim Vaculík
PRAHA

V rukou policistů skončil koncem listopadu čtyřiatřicetiletý pedofil, který krátce předtím napadl ve výtahu domu v Praze 6 desetiletého chlapce. Dítěti fyzicky neublížil, ale donutil ho zůstat v kabině do doby, než se sám ukojí. Chlapec svým křikem přivolal sousedy, kterým se podařilo prchajícího zvrhlíka chytit a předat policistům.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Kriminalisté invalidního důchodce z Prahy hned obvinili a mínili poslat do vyšetřovací vazby. Státní zástupkyně jim však nevyhověla a nyní hrozí, že se muž dostane ze dne na den na svobodu.

„Podezřelému bylo sděleno obvinění pro omezování osobní svobody, kde hrozí trest až dva roky vězení. Není vyloučeno, že bude toto obvinění rozšířeno o trestný čin pokusu o pohlavní zneužívání se sazbou až do osmi let. Policisté pro obviněného navrhovali vazbu, ale státní zástupce se rozhodl, že návrh podávat nebude,“ řekl v pondělí Právu mluvčí pražské policejní správy Tomáš Hulan.

Žalobkyně vazbu nechtěla

Policisté chtěli pro obviněného vazbu, protože měli obavu, aby svůj čin nezopakoval. Státní zástupkyně Taťána Zmatlíková z Prahy 6 jim však sdělila, že vazbu nenavrhne. Hned týž den proto oslovili soudního znalce z oboru sexuologie, na základě jehož posudku muž vzápětí skončil v bohnické léčebně.

Podle informací Práva trpí nebezpečnou deviací s pedofilními sklony. Sice prý dosud nebyl trestán, ale ani se nikdy se svou poruchou neléčil.

„Pokud jsme nepodávali návrh na vazbu, tak jedině s vědomím, že (obviněný) bude umístěn v léčebně. Kdyby byl nebezpečný, tak bychom jej určitě nepustili na svobodu. Jestliže tam je ale trestní sazba maximálně dva roky a nejsou dány zvláštní důvody, tak nemůžeme dávat návrh na vazbu,“ bránila v pondělí šéfka zastupitelství v Praze 6 Jindra Janáčová svou podřízenou, která o případu rozhodovala.

Jenže obviněný muž je v léčebně jen díky tomu, že dal ke své léčbě souhlas a ten může kdykoliv stáhnout. Přes jeho odpor ho mohou v léčebně držet jen v případě, že by o tom rozhodl soud. Ústavní léčbu však soudcům dosud nikdo nenavrhl.

Znalci: Mohl by to opakovat

„Podle toho, co jste mi popsal, je na osmdesát až devadesát procent pravděpodobné, že se jedná o pacienta s deviací, která se bude opakovat. Je tam momentálně velké nebezpečí, že se to může opakovat, a to dokonce i několikrát denně, to je stoprocentně jisté,“ konstatovala primářka sexuologického oddělení havlíčkobrodské psychiatrické léčebny Želmíra Herrová, která má s podobnými případy letité zkušenosti.

Přestože policisté zatím muže obvinili z jediného útoku, Herrová podle svých zkušeností míní, že nešlo o jeho první skutek. „Nevěřím, že by to už dřív neudělal. On to udělal, ale zatím to nezachytili,“ podotkla sexuoložka. Státní zástupci podle ní takovým případům příliš nerozumějí a měli by se při svém rozhodování poradit s odborníky. Podle Herrové běhá v ČR na svobodě podobných lidí až příliš mnoho, nesrovnatelně více než těch, kteří se léčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám