Hlavní obsah

Zachránce malého Čtvrtka se udusil v bohnické léčebně

PRAHA

Bezdomovec Miroslav Szamszeli, který před rokem zachránil z pražského kontejneru odloženého chlapečka Čtvrtka, zemřel před dvěma měsíci v bohnické léčebně. Podle ředitele léčebny Martina Hollého měl Szamszeli kvůli léčbě narušený polykací reflex a nešťastnou náhodou se zadusil.

Článek

Bezdomovec byl v době smrti v podroušeném stavu. Uvádí to v pondělním vydání časopis Týden.

Loni v prosinci objevil Szamszeli, který žil na ulici od počátku 90. let, v kontejneru živé dítě. Přivolal mu pomoc a dostal se tak do středu zájmu veřejnosti, který neunesl. Nejprve vyskočil z okna azylového domu, v němž mu pražský magistrát sehnal bydlení, a po převozu do nemocnice napadl ošetřujícího lékaře. Skončil v psychiatrické léčebně, kde mu odborníci diagnostikovali určitou formu schizofrenie.

Osudným se mu stal alkohol

Podle Týdne Szamszeli v Bohnicích v polovině října zemřel. Při jídle mu zaskočil špalíček salámu a zadusil ho. To, že byl pacient v podroušeném stavu, poznali lékaři až z jeho dechu, na první pohled to prý patrné nebylo. "Všechny pacienty bohužel nemůžeme důsledně kontrolovat, zda nepašují do areálu alkohol," řekl časopisu Hollý.

Nalezený Vendelín Čtvrtek (Foto: Stanislav Zbyněk/ČTK)

Szamszeliho léčba původně postupovala dobře, v létě dokonce nastoupil jako údržbář na pražské lodi pro bezdomovce Hermes. Po dvou měsících ale propadl alkoholu a musel se vrátit do Bohnic.

Zachráněný chlapec, který dostal jméno Vendelín Čtvrtek, žije od ledna u svých adoptivních rodičů, kteří ho po uplynutí roční lhůty mohou definitivně převzít do péče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám