Hlavní obsah

Bývalý Putinův kolega skončil v české cele

Právo, Michael Švec, Radim Vaculík

O pořádné smůle může nyní zasvěceně hovořit někdejší vysoký politik vládní strany premiéra Vladimira Putina a podnikatel Dmitrij Glotov. Zcela náhodou jej totiž coby mezinárodně hledaného zločince zadržela v listopadu česká policie nedaleko Prahy. Teď čeká na rozhodnutí soudu o vydání do vlasti.

Foto: Archiv, Právo

Dmitrij Glotov na archivním snímku

Článek

Loni v srpnu odtáhli ve Vladivostoku jeho manželce auto kvůli špatnému parkování a on pak napadl ředitele odtahového parkoviště. Aby za vyhrožování smrtí neskončil za mřížemi, utekl z Ruska.

To na něj loni v listopadu vydalo mezinárodní zatykač. O rok později, tedy letos počátkem listopadu, Glotov musel znovu řešit problémy s autem. Tentokrát při svém zřejmě nelegálním pobytu v Česku. V areálu obchodního centra v Čestlicích u Prahy mu totiž někdo vykradl jeho vůz.

Zavolal tedy místní policisty, ale nejspíš netušil, že jej mohou prolustrovat ve své databázi. To se také stalo a muži zákona byli hodně překvapení, koho mají před sebou. Místo vyšetřování krádeže auta Glotova jako hledaného uprchlíka zatkli.

Rusko požádalo o Glotovovo vydání

Rusko následně požádalo o jeho vydání ke stíhání v rodné zemi. O tom v současnosti rozhoduje středočeský krajský soud. Právu to v pátek potvrdila mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká.

"Nemáme informace o tom, jak dlouho se zadržený ruský občan v Česku zdržoval a zda tady pobýval legálně či nikoli. Nicméně v současnosti již probíhá vydávací řízení a případ tedy řeší soud,“ řekla Právu Kopecká.

Pokud české úřady Glotova do Ruska skutečně předají, hrozí mu tam až pětileté vězení. Při konfliktu kvůli odtažení auta loni 31. srpna nejen napadl šéfa odtahového parkoviště, ale prý mu vyhrožoval smrtí.

A to je v Rusku stejně jako v Česku trestný čin. Proto na něj loni 13. listopadu vydal federální soud ve Vladivostoku mezinárodní zatýkací rozkaz.

Putinův spolustraník

Glotov má za sebou zajímavou politickou minulost. Ruská média jej někdy nazývají "neoficiálním viceguvernérem“ Přímořského kraje. Ve své vlasti byl krajským politikem a vlivným podnikatelem.

Stal se známým již v 90. letech, kdy spolu s pozdějším starostou Vladivostoku Vladimirem Nikolajevem (ten byl v roce 1998 odsouzen za podobný zločin na 15 měsíců odnětí svobody, v roce 2007 jej krajský soud z funkce odvolal, pozn. redakce) založil zločineckou organizaci Vinni-Puchi (Medvídci Pú).

V letech 2004–7 byl prezidentem Asociace rybářského průmyslu a figuroval v regionálním prezidiu vládní strany Jednotné Rusko. Stranickou legitimaci prý odevzdal až letos, kdy ústředí Jednotného Ruska oznámilo, že Glotov bude vyloučen za "diskreditaci strany“ kvůli incidentu na odtahovém parkovišti.

Podle univerzitní analýzy "Organizovaný zločin Dálného východu: obecné a regionální rysy“ čítala organizace Vinni-Puchi stovky členů. Ke konci 90. let se Glotov s Nikolajevem pokusili svůj byznys legalizovat a nakoupili akcie rybářského koncernu TURNIF. Poté, co byl Nikolajev v roce 2004 zvolen starostou Vladivostoku, Glotov z firmy odešel a založil vlastní společnost. Podle dálněvýchodního tisku jej spojoval společný byznys i s přímořským guvernérem Sergejem Darkinem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám