Hlavní obsah

Brutální děti, které loupily v Ostravě, skončily ve vazbě

Právo, hon
OSTRAVA

Obětí mimořádné brutality ze strany dvou mladistvých recidivistů se stalo během posledních dvou měsíců v ostravských ulicích pět nic netušících lidí - dva muži a tři ženy. Přestože se agresorům nijak nebránili, byli bezohledně zmláceni a zkopáni tak, že skončili v pracovní neschopnosti.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Článek

"Ze série loupeží policie obvinila dva mladé muže ve věku 15 a 17 let. Vzhledem k velké míře brutality jsou oba ve vazbě,“ informoval kriminalista Radim Teichmann.

Oba obvinění mladíci s trvalým bydlištěm v Ostravě-Radvanicích pocházejí ze sociálně slabých rodin. Problémy měli už na základní škole, kde napadali své spolužáky. Ani pro kriminalisty nejsou jejich jména neznámá. "Starší z obviněných už byl v minulosti odsouzen k podmíněnému trestu a nyní jsou na něj připraveny tři další obžaloby. Také mladší pachatel už je stíhán pro krádež,“ dodal Teichmann.

Své oběti mlátili, i když se nebránily

Scénář přepadení byl u obou obviněných stejný - svou oběť nejprve slovně napadli, pak ji shodili na zem a začali ji brutálně bít, i když nekladla odpor. "Bili je pěstmi do obličeje a kopali po celém těle. Potom je obrali o mobilní telefony, tašky, peníze, kabelky a další věci,“ řekl kriminalista. Uloupené věci pak rozprodávali po kamarádech nebo v zastavárnách. Celková škoda se pohybuje kolem dvaceti tisíc.

Za prvních deset měsíců letošního roku policie v Ostravě vyšetřovala 235 loupežných přepadení, z toho 115 se jich podařilo zatím objasnit. Více než čtvrtinu přepadení přitom mají na svědomí nezletilé děti do patnácti let, dalších třicet procent objasněných loupeží spáchali výrostci ve věku od 15 do 18 let.

"Agresivita těchto mladých lupičů přitom bohužel stoupá,“ tvrdí ostravský kriminalista Radim Bena. Kořeny tohoto chování je podle něj třeba zejména v prostředí, ve kterém děti vyrůstají.

Reklama

Výběr článků

Načítám