Hlavní obsah

Dvojice umlátila muže, od vrchního soudu si odnesla dohromady 26 let

Právo, Petr Marek
OLOMOUC

Na 15 let do věznice se zvýšenou ostrahou poslal ve středu Vrchní soud v Olomouci Karla Mila (30) za to, že letos na jaře ve Štítné nad Vláří na Zlínsku společně s komplicem Lubošem Svačinkou (40) ubili Petra Šebáka (48). Ten nechtěl Milovi pomoci s vyřízením půjčky. Svačinkovi soud vyměřil trest 11 let.

Foto: Petr Marek, Právo

Karel Milo (vlevo) a Luboš Svačinka u Vrchního soudu v Olomouci

Článek

Vrchní soud tak potvrdil verdikt zlínské pobočky Krajského soudu v Brně z letošního 8. října, proti kterému se oba obžalovaní odvolali.

Milo se Svačinkou Šebáka napadli v jeho rodinném domě v noci ze 14. na 15. března. Agresivnější byl při tom Milo, který nešťastníka bil pěstmi a kopal jej do různých částí těla včetně hlavy. Svačinka se přidal kopáním, až když ho k tomu Milo vyzval. V napadání se pak střídali celou hodinu. Milo Šebáka také několikrát udeřil i kovovou formou používanou k výrobě lízátek.

Napadený při útoku utrpěl zranění, na jejichž následky v průběhu několika hodin na místě zemřel. Obžalovaní to zjistili až ráno 15. března. Svačinka poté se svou přítelkyní Lucií Provazníkovou (21) na příkaz Mila odvezl tělo dodávkou na odlehlé místo do lesa, kde ho zanechal. Později ho tam opět na příkaz Mila zakopal do hloubky asi 65 centimetrů.

Milo oběť prý jen udeřil, jinak o ničem nevěděl

Milo u soudu tvrdil, že nevraždil. Přítomen prý nebyl ani konfliktu Svačinky se Šebákem. Když prý na místo přišel, jen oba muže od sebe odtrhl. V té souvislosti Šebáka dvakrát či třikrát udeřil. To, že napadený zkolaboval, se dozvěděl až druhý den od Svačinky. Hájil se mimo jiné i tím, že ani nevěděl, že mrtvolu Svačinka odvezl. S přítelkyní se podle něj domluvili na výpovědích, aby ho z vraždy usvědčili.

Svačinka při líčení požadoval překvalifikování svého jednání na ublížení na zdraví z nedbalosti a tím i nižší trest. Tvrdil, že v žádném případě neměl v úmyslu poškozenému ublížit, natož jej usmrtit. Hájil se také tím, že se doznal a činu lituje.

Olomoucký vrchní soud však jejich argumenty neakceptoval. "Obhajoba obou byla účelová. Tresty jsou přiměřené,“ řekl Právu mluvčí soudu Petr Angyalossy.

Reklama

Výběr článků

Načítám