Hlavní obsah

Krádež století: policie po roce stále tápe

Právo, Jakub Troníček
PRAHA

František Procházka. Muž, který přesně před rokem zásadním způsobem přepsal statistiky české kriminalistiky. V žižkovském sídle bezpečnostní agentury G4S tehdy spolu s komplicem naložil do falešné dodávky ukradenou rekordní půlmiliardu korun a zmizel.

Článek

A spolu s ním se slehla zem i po zhruba 400 kilogramech peněz v hotovosti rozdělených v bankovkách různých hodnot do několika tašek. Policie sice letos na jaře zatkla Miloše Čermáka, o kterém je přesvědčena, že právě on Procházkovi s nakládáním lupu pomáhal, ale jinak přešlapuje už několik měsíců na místě.

O osudu peněz ani čtyřiatřicetiletého Procházky se tak až do dneška neví vlastně nic. Zloděj století, jak se Procházkovi začalo přezdívat, může být v zahraničí a užívat si ukradených peněz, ale také mohl být odstraněn poté, co splnil svůj úkol.

„Osobně si myslím, že na 80 procent už je po smrti. Zároveň ale věřím, že se policii podaří peníze najít a celý případ objasnit,“ řekl k tomu Právu nyní, po bezmála ročním vyšetřování, odcházející šéf pražské policie Petr Želásko.

Speciální tým

Právě on loni ustanovil speciální tým více než deseti lidí, kteří měli dopadení Procházky a nalezení peněz jako jediný úkol. Po roce už je počet detektivů zhruba poloviční, ale podle šéfa pražské kriminálky Milana Jindráka na případu pracují stále. „Věříme si,“ konstatoval Jindrák. Jakékoli podrobnosti však s ohledem na policejní taktiku odmítl přiblížit.

Pravdou ovšem je, že zatím boduje spíše druhá strana barikády. Zatčený Čermák byl letos v září propuštěn na desetimiliónovou kauci z vazby a jeho obhajoba sebevědomě tvrdí: policie žádné důkazy v rukou nemá.

Vyšetřovatelé se opírají především o Čermákovu pachovou stopu nalezenou v dodávce, kterou Procházkův komplic ze sídla bezpečnostní agentury tašky s penězi odvezl, a také o výpověď svědka, podle které o rekordní krádeži mluvil se svým známým už loni v létě v restauraci v obci Sloup v Čechách.

Pobočka firmy, z níž peníze zmizely.

Problém ovšem je, že při nařízené rekognici tento svědek Čermáka vůbec nepoznal. „Dokonce řekl, že mezi lidmi, které mu policie ukázala, Čermák ani není,“ poznamenal k tomu advokát údajného komplice Richard Němec. Zároveň připustil, že Čermák se s Procházkou dlouho znal a že v jeho bílé dodávce skutečně seděl. „Zkoušel mu tam, jestli mu svítí blinkry. To ale ještě nedokazuje, že by se na krádeži podílel,“ poznamenal Němec.

Jak zmizely peníze?

Podle šéfa Asociace soukromých bezpečnostních agentur Jiřího Kameníka navíc není vůbec jisté, že peníze z tzv. počítárny peněz na pražském Žižkově skutečně odvezla zmíněná dodávka. „Podle mě posloužila jen jako volavka a peníze se odtamtud dostaly úplně jinak a jindy,“ řekl Kameník.

Svou verzi ale přiblížit odmítl, stejně jako množství dalších soukromých detektivů si totiž dělá zálusk na padesátimiliónovou odměnu, kterou za nalezení peněz firma G4S loni vypsala. „Podle mého názoru jsou peníze ještě schované na území republiky, jakékoliv snahy o vyvedení takové sumy do zahraničních bank by přeci musela některá z tajných služeb zaznamenat,“ uvedl Kameník.

Zlegalizovat půlmiliardu korun v hotovosti totiž může být podle odborníků skutečně jen velmi obtížně řešitelný úkol. Vyprat peníze by mohl např. prostřednictvím faktur za vymyšlené služby nebo pozměňováním cen prodávaného zboží. Peníze by šlo použít také na obchodování s komoditami, jako třeba diamanty, nákup cenných papírů, nebo uměleckých děl.

Problém ale je, že takto vysoké vklady do bank jsou důkladně monitorovány a platby v hotovosti jsou možné jen u nižších částek. Pronést peníze v hotovosti např. přes kontrolu na letišti také není jednoduché.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám