Hlavní obsah

Soud potrestal bývalé železničáře za neposkytnutí pomoci

RYCHNOV NAD KNĚŽNOU

Okresní soud v Rychnově nad Kněžnou v pátek potrestal za neposkytnutí pomoci 1,5 rokem vězení bývalého strojvedoucího Jiřího Stejskala. Někdejšímu průvodčímu Martinovi Peřinovi soud uložil za stejný trestný čin šest měsíců vězení.

Článek

Bývalí zaměstnanci Českých drah podle rozsudku 1. května letošního roku nepomohli jednadvacetiletému mladíkovi, kterého srazil vlak mezi stanicemi Doudleby a Kostelec nad Orlicí na Rychnovsku. Verdikt rychnovského soudu není pravomocný, obžalovaní si ponechali lhůtu na podání odvolání.

Samosoudkyně Zuzana Ursová uvedla, že neposkytnutí pomoci zraněnému mladíkovi bylo v rozporu s principy humanity a oba muži navíc porušili předpisy ČD. Podle nich měli srážku vlaku s mladíkem neprodleně ohlásit, zajistit mu první pomoc a nepokračovat v jízdě.

„Motivaci obžalovaných k neposkytnutí pomoci se nepodařilo zjistit, pouze Stejskal vypověděl, že se bál nepříjemností,“ řekla Ursová. O odškodném pro pozůstalé ve výši stovek tisíc korun soud nerozhodoval.

„Nechali ho tam v trávě umírat jako zvíře“

Ani jeden z obžalovaných se vynesení rozsudku nezúčastnil, hlavní líčení sledovali kromě novinářů rodiče mladíka, kterého vlak srazil. „Syna to nikdy nevrátí. S tím co budeme žít, to oni nedokážou nikdy pochopit. Odsedí si svoje a budou žít dál,“ řekl otec zemřelého mladíka Luboš Vosáhlo. Dodal, že za nejhorší považuje, že oba muži nepřivolali jeho synovi pomoc. „Nechali ho tam v trávě umírat jako zvíře,“ řekl.

Obžalovaný Stejskal soudu popsal, že mladíka na kolejích uviděl za snížené viditelnosti, použil výstražné houkání a poté rychlobrzdu. O tom, že vlak mladíka srazil, údajně nevěděl. Soupravu přesto zastavil a šel se podívat na trať.

„Zjistil jsem, že muž nemá žádná viditelná zranění. Myslel jsem si, že se vrací z čarodějnic a je silně opilý,“ řekl Stejskal. Poté strojvedoucí i průvodčí nastoupili a pokračovali v jízdě.

Podle znalců zraněný mladík několik hodin po nehodě žil. Žádné zranění, které při srážce utrpěl, by nebylo při včasném poskytnutí lékařské pomoci smrtelné. Tělo mrtvého mladíka našli lidé až poté, co jej začali pohřešovat rodiče. České dráhy oba muže okamžitě propustily.

Reklama

Výběr článků

Načítám