Hlavní obsah

Záchranáři mají v Praze problém s rodičkami, porodnice jsou plné

– PRAHA
Novinky, pno, jas

Pražská záchranná služba se potýká s přeplněnými porodnicemi na území metropole. Podle záchranářů nestačí kapacita pražských porodnic pokrýt zvýšené množství porodů v posledních letech. Úřady jsou však podle záchranářů k této otázce dlouhodobě netečné. Ministerstvo zdravotnictví označilo tyto informace za zcela nepravdivé a dalo je do souvislosti s blížícím se kongresem ODS.

Článek

Předávání rodiček na porodnická oddělení je dnes již každodenní problém, který řeší posádky vozů pražských sanitek. Podle zdravotníků situace v posledních době graduje přesto, že se o problému dlouhodobě ví. Záchranáři přitom mají podle platných zákonů předávat pacienty do nejbližšího vhodného zařízení.

„Snahy o transport rodiček do porodnic Středočeského kraje jsou pro nás nepřijatelné, především kvůli riziku ohrožení zdraví pacientky v případě náhlého překotného porodu a následných komplikací,“ řekla mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová.

Ministerstvo zdravotnictví podle záchranné služby vydalo letos v dubnu k případu stanovisko, podle kterého jsou pražské porodnice povinné rodičky převzít. Případně, podle stavu pacientky, rozhodnout o převozu do porodnice v okolí Prahy. 

Z prognóz záchranáři předpokládají, že se stav narozených dětí v nejbližší době snižovat nebude a je proto reálné, že současný stav bude i nadále pokračovat.

„Zlepšení situace bohužel není v naší kompetenci ani silách. Netečnost kompetentních orgánů, což je v případě Prahy Ministerstvo zdravotnictví, je zarážející,“ doplnila Ernestová.

Jde o boj uvnitř ODS, míní ministerstvo 

Ministerstvo zdravotnictví, pod něhož spadají přímo řízené organizace a tedy také velké pražské fakultní nemocnice, uvedlo, že má od ředitelů těchto organizací "zcela jiné informace", než uvádějí záchranáři.  

"Naposledy minulý týden došlo ke konsensuální shodě mezi zástupci fakultních nemocnic a pražské záchranky v postupu při příjímání rodiček," uvedli zástupci ministerstva v tiskové zprávě. Podle nich jde prý o "neprofesionální zneužití citlivé problematiky záchranné služby v rámci vnitrostranického střetu před blížícím se kongresem ODS," stojí ve zprávě. V čele pražské záchranky stojí totiž senátor za ODS Zděněk Schwarz, který často ministerstvo vedené Tomášek Julínkem kritizuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám