Hlavní obsah

Soud potrestal brutální vraždu vyděrače a jeho přítelkyně

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Bezmála dvacet minut četl ve čtvrtek dopoledne před senátem Krajského soudu v Hradci Králové svou obhajovací řeč 28letý vrah Tibor Zeman z Jaroměře na Náchodsku. Hodinu před polednem pak uslyšel, že stráví devatenáct let v nejtěžší věznici.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Tibor Zeman čte u soudu svou závěrečnou řeč, Jiří Salavec sedí na lavici obžalovaných.

Článek

Jeho komplic Jiří Salavec byl potrestán rovněž za vraždu dvanáctiletým vězením. Tresty nenabyly právní moci, neboť Zeman se okamžitě odvolal, Salavec a státní zástupkyně Hana Flídrová si ponechali lhůtu k vyjádření.

Oběti obžalovaných, Jiří Munzar (26) ze Dvora Králové nad Labem a Ivana Dvořáková (22) z Hradce Králové, zemřeli 13. července 2006. Salavec a Zeman, kteří byli Munzarem vydíráni, se domluvili, že vyděrače umlčí, a najali si na to recidivistu Pavla Feierfeila. Salavec Munzara pod záminkou uhrazení dluhu vylákal na odlehlé místo u Litiče na Trutnovsku a tam jej Feierfeil zabil střelou do srdce. Pistoli mu obstaral Zeman.

Munzar ale vzal sebou na schůzku svou přítelkyni Dvořákovou, což se mladé ženě stalo osudným. Feierfeil se Zemanem naložili Munzarovu mrtvolu do kufru oktávie, se kterou Munzar a Dvořáková na místo přijeli. Zeman, Feierfeil a Dvořáková se pak tímtéž vozem vydali směrem na Rychnov nad Kněžnou.

V lese poblíž Vamberka pak Zeman Dvořákovou zastřelil a její tělo oba muži přemístili do zavazadlového prostoru. Pokračovali na Šumpersko, kde obě mrtvoly zakopali v lese u obce Sobotín. Vůz pak odstavili v Praze, kde na ně podle domluvy čekal Salavec.

Původní tresty byly přísnější 

Oba obžalovaní se vrátili do hradecké soudní budovy po více než roce. Loni v srpnu tu dostali dvacet a devatenáct let, Feierfeil pak 23 let. Všichni se tehdy odvolali, Vrchní soud jim tresty mírně snížil a případ kvůli podanému dovolání putoval k Nejvyššímu soudu.

Ten potvrdil trest pouze pro Feierfeila ve výši 20 let, zrušil rozsudky nad Salavcem a Zemanem a jejich věc vrátil zpět do Hradce. Zdůvodnil to tím, že pokud důvodem k vraždě bylo zbavit se vyděrače, nemohlo jít o získání majetkového prospěchu a oba musí být souzeni podle jiného odstavce příslušného paragrafu.

Vrah se omlouval pozůstalým 

Zeman ve své závěrečné řeči litoval svého činu a omlouval se pozůstalým. Řekl, že on i Salavec v té době čelili velkému tlaku, výhrůžkám i násilí ze strany Munzara a nevěděli, jak se bránit.

"Můj klient měl pocit, že jediná varianta je zbavit se svého vyděrače. Bylo to špatné řešení, ale on byl přesvědčen, že mu nic jiného nezbývá. Existuje výpověď jednoho svědka o tom, že na vyděrače podal trestní oznámení na policii ve Dvoře Králové. V podstatě vzápětí poté, co opustil policejní oddělení, mu telefonoval jeden člen vyděračské skupin, že přesně ví, co na policii řekl a že si to s ním vyřídí,“ uvedl Salavcův obhájce Jaroslav Veska.

Státní zástupkyně Flídrová poznamenala, že v každém případě šlo o plánovanou vraždu s vysokým stupněm společenské nebezpečnosti. "Oba obžalovaní, po nichž Munzar prokazatelně požadoval vysoké majetkové nároky bez právního důvodu a neváhal přitom užít fyzického násilí, se svou situaci rozhodli vyřešit vraždou. To nelze tolerovat, měli to řešit jinak,“ řekla.

Reklama

Výběr článků

Načítám