Hlavní obsah

Havel naposledy jmenoval ústavního soudce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Havel v úterý naposledy jmenoval ústavního soudce. Stal se jím 56letý Jiří Mucha, bývalý velvyslanec při Radě Evropy ve Štrasburku. Pro Havla to byl zároveň poslední oficiální ceremoniál v Trůnním sálu Pražského hradu.

Článek

 Mucha tak nahradil u Ústavního soudu Vlastimila Ševčíka, jenž loni zemřel.

"Ústavní soud se rodil těžce, ale během let prokázal, že má velký smysl jako naprosto nezávislý nástroj kontroly ústavnosti, jako taková zcela nezávislá pojistka proti eventuálním rozmarům demokratického politického života," řekl Havel.

Někteří politici však o Ústavním soudu hovoří jako o třetí komoře Parlamentu. Zatím všechny ústavní soudce jmenoval sám Havel. Vlnu kritiky hlavně z řad ČSSD a ODS si minulý rok vysloužil, když na funkci ústavní soudkyně navrhl Elišku Wagnerovou. Někteří politici mu vyčítali, že svůj krok nekonzultoval s ministrem spravedlnosti.

Devíti soudcům vyprší mandát v červenci  

Dalším devíti z celkem 15 soudců Ústavního soudu vyprší mandát v polovině července. Jejich jmenování už bude na Havlově nástupci. Pokud do té doby nebude zvolen, přejde tato pravomoc na předsedu Poslanecké sněmovny Lubomíra Zaorálka (ČSSD). I tak bude muset se jmenováním soudců, podobně jako tomu je nyní, souhlasit Senát.

Reklama

Výběr článků

Načítám