Hlavní obsah

Za pobodání celníka dostal Vietnamec 12 let

Právo, Svatava Hernandezová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

S dvanáctiletým trestem odešel ve středu od plzeňského krajského soudu čtyřicetiletý Vietnamec Minh Chien z Františkových Lázní. Pobodal při běžné kontrole na tržišti jednoho z celníků, kterého těžce poranil.

Foto: Svatava Hernandezová, Právo

Minh Chien To se před plzeňským soudem zpovídal z pokusu vraždy celníka.

Článek

Poslední lednový den letošního roku po poledni napadl ve svém stánku na tržišti ve Vojtanově na Chebsku 33letého Radka Míku. Ten jako celník prováděl kontrolu. Poté, co celník vyzval trhovce k předložení dokladů, začal do něho strkat rukama, udeřil ho hlavou do obličeje a snažil se stánek opustit.

Poškozený celník použil chvatů a v okamžiku, kdy se Vietnamci ležícímu na břiše na zemi snažil nasadit pouta, kopl ho ležící muž do obličeje a opakovaně ho bodl nožem do břicha a krku. Celník byl bezprostředně ohrožen na životě. K jeho smrti nedošlo jen díky rychlé lékařské pomoci, kdy byl operován v Chebu a následně ve Vojenské nemocnici v Praze.

Vietnamec před soudem uvedl, že celník byl při kontrole agresivní.

„Zadržel mě a tlačil zpět, zkroutil mi ruku za záda a kopl mě do nohy až jsem spadl obličejem na zem... ruku mi kroutil tak, že mi ji zlomil, dostal jsem strach a volal jsem vietnamsky o pomoc, bál jsem se, že mě zabije...cítil jsem velkou bolest, byl jsem asi v šoku, nepamatuji si pak pořádně, co se dělo. Sebral jsem něco ze stolu a oháněl jsem se tím...měl jsem obličej od krve, nic jsem neviděl, nic jsem kolem sebe nevnímal, jen jsem chtěl zabránit, aby mě neusmrtil...“ uvedl vietnamský obchodník.

„Všechno se stalo tou bolestí,“ dodal s tím, že nechtěl nikoho zranit.

Reklama

Výběr článků

Načítám