Hlavní obsah

Kamera ukázala, jak cizinci upláceli policistky

Právo, Patrik Biskup
KARLOVY VARY

Do kanceláře služebny cizinecké policie v Karlových Varech, kam normálně nemají civilisté přístup, vchází Vietnamec. Je samý úsměv. „Přeji hezké Vánoce,“ řekne zdvořile a každému z přítomných policistů předává tašku plnou dárků. Pak se zastaví u inspektorky Michaely Krýslové a do kapsy jí strká obálku.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Expolicistka Radka Kadlecová přichází do soudní síně.

Článek

To jsou obrázky pořízené skrytou kamerou, které v úterý nechal soudce Okresní soudu v Karlových Varech Tomáš Mahr přehrát v soudní síni jako důkaz proti dvojici policistek Radce Kadlecové a Michaele Krýslové, podezřelých z korupce, a také proti cizincům, kteří měli policistky uplácet.

Na dalších záběrech je například patrné, jak jedna z obžalovaných policistek vytahuje bankovky z obálky, kterou předtím dostala od cizince, a strká je do své kabelky. Kameru do kanceláře tajně instalovali detektivové z Inspekce ministra vnitra, aby mohli policistky z braní úplatků usvědčit.

Situaci na jedné z popisovaných nahrávek, kdy v prosinci loňského roku přišel na služebnu Vietnamec Tram Nguyen přezdívaný Michal a v kancelářích začal policistům rozdávat dárky, komentovala Krýslová u soudu takto: „Přinesl asi čtyřicet lahví drahého alkoholu a kafe. Byl u toho i tehdejší zástupce vedoucího oddělení Slíž. Když pak šéf odešel, Tram ke mně přiskočil a strčil mi do kapsy ještě obálku, kde byly čtyři pětitisícovky. Peníze jsem mu ale později vrátila. Nevěděla jsem totiž, za co mi je dává,“ prohlásila Krýslová.

Další peníze, asi 60 tisíc korun, které dostala později, si už ale nechala. Proč? To před soudem nedokázala vysvětlit.

Proti jedné z kompromitujících nahrávek u soudu protestoval Vietnamec, který je podle žalobce na ní zachycen, jak předává policistce obálku s penězi. „To nejsem já,“ kroutil hlavou. Jeho obhájce dodal: „Můj klient je oproti muži na záběru menší, má více odstáté uši a jiný střih vlasů,“ reagoval advokát.

Policistka Kadlecová ve výpovědi přiznala, že od roku 2007 si přišla na úplatcích na 145 tisíc. „Cizinci mi začali sami nabízet peníze za to, že jejich žádosti vyřídím rychle,“ pokračovala dnes již bývalá policistka. Odměnu bokem dostávala jak přímo na pracovišti, tak i mimo ně. „Pro peníze jsme si s kolegyní někdy také chodily na tržnici. Přebíraly jsme je ve zkušební kabince,“ uvedla Kadlecová během vyšetřování.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám