Hlavní obsah

Syn disidentky Čakrtové nemá nárok na dědictví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Michal Čakrt, syn komunistické disidentky Gertrudy Sekaninové-Čakrtové, nemá nárok na majetek, kterého se jeho matka v 50.letech vzdala. Rozhodl o tom v úterý Krajský soud v Hradci Králové. Muži se nepodařilo prokázat, že jeho matka byla ve chvíli, kdy se majetku vzdávala, pod nátlakem.

Článek

Prvoinstanční soud v Havlíčkově Brodě Čakrtově žalobě předloni nevyhověl a jeho rozhodnutí následně potvrdil i hradecký krajský soud. Vztah Sekaninové-Čakrtové k majetku podle soudů vyplýval z politického přesvědčení, komunisté totiž brojili proti velkému soukromému vlastnictví.

Nejvyšší soud případ vrátil k novému projednání do Hradce Králové, aby posoudil tíseň, kterou se soudy nezabývaly. V úterý hradecký soud rozhodnutí havlíčkobrodského soudu opět potvrdil. Čakrt ani jeho právní zástupce se úterního jednání nezúčastnili

Sporné nemovitosti nyní patří například Pozemkovému fondu ČR, městu Havlíčkův Brod, Českým drahám či Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Čakrtová byla v 50. letech přední komunistickou političkou, později se ale ideologie vzdala. Vyslovila se proti pobytu sovětských vojsk a podepsala Chartu 77.

Reklama

Výběr článků

Načítám