Hlavní obsah

Ve válce olašských klanů padly tresty za únos

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Olaští Romové z Ostravy v pondělí již poněkolikáté okupovali brněnský Krajský soud. Tentokrát ale po jednání odcházeli značně rozladěni, soud totiž jejich soukmenovce potrestal za loňský únos patnáctileté Mercedes Lakatošové z Prostějova.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Mercedes Lakatošová, jejímž únosem válka začala, čeká u soudu.

Článek

Organizátor únosu Lucián Daniš byl potrestán čtyřmi roky vězení, jeho kumpán Richard Rafael si posedí 10 měsíců, další čtyři muži vyvázli s podmínkou. Odvolací soud tak trochu zmírnil verdikt prostějovského okresního soudu.

Na začátku případu utekla od Luciána Daniše jeho žena Silvie, dcera Josefa Lakatoše z jihomoravské komunity. Daniš ji chtěl zpět a po Lakatošovi požadoval navrácení věna. Aby dodali svým slovům váhy, unesli Ostravané patnáctiletou sestřenici Silvie Mercedes Lakatošovou. „V Prostějově ji i přes fyzický odpor naložili do auta a odvezli do Ostravy. Dívce přitom zlomili stehenní kost,“ popsal únos soudce Vlastimír Čech.

Jiří Daniš měl podle obžaloby postřelit jednoho z jihomoravských Olachů.foto: Právo/Petr Kozelka

Tím začala na Moravě válka dvou znesvářených klanů z Brna a Ostravy, v které došlo i na střelbu. Olaši z Ostravy se totiž podle policie vydali i za Josefem Lakatošem, kterého měli zbít a postřelit. Za tento skutek se v pondělí v Brně zpovídal s dalšími obžalovanými i Lucián Daniš a jeho otec Jiří. Právě on měl zmáčknout spoušť.

Kletba před budovou soudu

Hněv příbuzných odsouzených se upínal na členy brněnské komunity. „Prokleju tě a do roka zemřeš, už se mi to jednou podařilo!“ hrozila pěstí imaginárnímu nepříteli jedna z ostravských Romek.

I v pondělí musela justiční stráž uklidňovat rozvášněné Olachy.foto: Právo/Petr Kozelka

Advokáti odsouzených se pokoušeli přesvědčit soud jinými argumenty. „Lidé z této komunity nakládají s pravdou a lží s nesnesitelnou lehkostí. A bude mít na tyto lidi odsuzující rozsudek nějaký společenský efekt? Porozumí mu?“ argumentoval jeden z obhájců.

Jeho slova nadzvedla ze židle státního zástupce. „Odmítám věřit svým uším, tady se preferuje jedna skupina osob před zákonem!“ reagoval žalobce.

Jednání přihlížela i Mercedes Lakatošová, která ale v minulosti změnila svou výpověď a tvrdila, že s únosci šla dobrovolně. Soud však uvěřil jejímu prvnímu tvrzení, v kterém do detailu únos popsala. Na začátku prosince by měl soudce uzavřít i související případ střelby v Prostějově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám